Desenele părinților noștri. De la „Miaunel și Bălănel”, la tehnologie și viteză

Data publicării:
tom si jerry

Miaunel şi Bălănel, Capra cu trei iezi, Mihaela sau Fred Flintstone, Sandy Belle, iar mai tarziu Tom şi Jerry sunt doar câteva dintre desenele animate ale anilor 80-90. Într-o vreme în care accesul la televizor era limitat cu ordin de la partid iar internetul nu exista, desenele animate rămîneau cea mai mare bucurie și libertate a şoimilor patriei.

Înainte de 1989 personajele din desenele animate aveau cea mai mare influenţă asupra copiilor.

Bogdan Miu, realizator DIGIFM: „Era nebunie! Pe vremea aceea aveai un singur moment din zi, pe un singur program, unde te puteai uita la desene animate.”

Ada Condeescu, actriță: „Mi-au influenţat felul de a fi pentru că erau personaje foarte bine făcute, foarte bine scrise şi au reuşit să-şi pună o amprentă puternică asupra mea.”

Cosmin Năsui, curator de artă: „Eroii româneşti sunt cumva încărcaţi de umor, de sarcasm, cu poante, cu miştocăreală, cu exagerarea unor trăsături mai aproape de domnul Goe decât de scutul Captain America.”

Lucian Mândruţă, realizator "Interactiv" Digi FM: „Exista un anumit respect faţă de calitatea vizuală a desenului. Ele erau desenate frumos, corect, simpatic, frumos.”

Cosmin Năsui, curator de artă: ”Desenatorii îşi alegeau personajele cu grijă. Uneori chiar făceau referinţă la momentele mai dramatice din istoria respectivă. Cumva nişte personaje care exagerează anumite trăsături umane caricaturizând într-o formă sau alta diferite adjective umane. Sunt cumva nişte anti eroi.”

Unul dintre primele desene animate difuzate vreodată în România a fost Bălănel şi Miaunel. Au urmat apoi Nu zaietz pagadi sau Mihaela.

Stelian Muscalu, realizator "Bussines Club”: „Mihaela începea la opt fără zece şi aveam zece minute de desene animate. Excepțional pentru vremea respectivă şi la opt deja le spuneam noapte bună alor mei, ori pentru copiii mei..abia pe la opt începe viaţa. Ei se culcă după 22.”

Miheala Cozmolici, VJ UTV: ”Primul desen animat Made in Ro, nu?! Îmi plăcea deşi a apărut prin anii 80, eu fiind născută în 90, şi nu mai era la modă, dar îmi plăcea. Ştiu că spunea Noapte bună, copii!”

Lucian Mândruţă, realizator "Interactiv" Digi FM : „Mihaela era un desen de proastă calitate. Să mă ierte cine îl făcea, dar era trist. Era o fetiţă care nu păţea nimic rău. Totul era minunat. Nu avea tensiune. Chiar era un personaj fake.”

Bogdan Miu, realizator DIGIFM: „Când dau timpul înapoi realizez că înainte de 89 nu prea ştiam ce sunt alea desene animate. Practic a fost o explozie după Revoluţie.”

Lucrurile s-au schimbat total imediat după 1990. Atunci au început să fie difuzate şi în România desenele animate cunoscute deja în Occident.

Lucian Mândruţă, realizator "Interactiv" Digi FM: „Îmi aduc aminte de ciocănitoarea Woody. Un model în jurnalism pentru mine pentru că era insistentă. Dădea cu ciocul până când se întâmpla ceva cu copacul. ”

Lucian Mândruţă, realizator "Interactiv" Digi FM: „Îmi amintesc de Tom şi Jerry şi de la Tom am învăţat o chestie foarte importantă. Indiferent cât de mult te mănâncă, te loveşte..viaţa, la un moment dat o să-ţi revii. Nu-ţi vine să crezi, dar îţi revii.”

Liza Sabău, VJ UTV: „De Sylvester m-am îndrăgostit. Nu-l suportam pe Tweetie..”

„Ştii Captain Planet? Nici nu ai prins tu Captain Planet. Cum să nu?! Am prins şi filmul. Există şi film? Da! Captain Planet..save the planet!”

Mădălina Vintilă, DJ PROFM: „Îmi plăcea mult de Jhonny Bravo. Băiatul acela care întotdeauna arăta bine.”

Lucian Mândruţă, realizator "Interactiv" Digi FM: „Cumva, desenele animate au fost o şcoală pentru mine.”

Unul dintre cele mai iubite personaje de desene animate din anii 90 a fost Sandy Belle. O fetiţă blondă, cu două codiţe pe care toate puştoaicele din România o idolatrizau. Momentul culminant al serialului a fost acela când Sandy Belle a devenit jurnalist.

Dana Gonţ, realizator „Bonton”: „Povestea e mai complicată după ce moare tatăl ei, ea se duce să trăiască cu un prieten al acestuia care era jurnalist şi de acolo începe povestea interesantă. Ea primeşte un car de reportaj cu care se plimbă prin Marea Britanie şi Franţa.”

Lucian Mândruţă, realizator "Interactiv" Digi FM: „În general se uitau la Sandie Bell fetele cu care eu nu voiam să ies în oraş.”

Dana Gonţ, realizator "Bonton": „Acum îmi dau seama că ideea de Bonton poate de acolo vine. Prezintă foarte multe poveşti inspiraţionale şi interesante.”

Stelian Muscalu, realizator "Business Club" :„Le-aş asemăna mai mult cu poveştile Sandrei Brown. Însă, la un moment dat, când eram în generală...am hotărât cu gaşca de băieţi să sărim gardul din curtea unei şcoli pentru a mânca dude şi unul dintre colegii mei s-a retras subit din planul nostru pentru că urma să înceapă Sandy Bell şi nu putea rata episodul acela.”

Bogdan Miu, realizator DIGI FM: „Ştiu că a fost un episod când s-a plâns mult. Îmi amintesc. A plâns toată România. Cei care se uită acum la noi sigur ştiu la ce mă refer.”

Ada Condeescu, actriţă: „Îmi amintesc că mama îmi făcea codiţe în stilul Sandie Bell şi Sailor Moon. Rula în momentul în care eu trebuia să-mi fac lecţiile şi atunci era o bătaie şi un conflict între mine şi părinţii mei. Aş fi vrut mult să mă uit şi era cu porţia aşa...”

Bogdan Miu, realizator DIGI FM: „Fetele se uitau la Sandie Bell, dar şi noi băieţii.. nu aveam la ce să ne uităm altceva şi atunci eram obligaţi.”

Lucian Mândruţă, realizator "Interactiv" Digi FM: „Pantera roz e smart. Pantera Roz e fabulă, e citat şmecher pe facebook. Pantera Roz e primul Tony Poptămaş. În materie de desene animate e un fel de Tony Poptămaş.”

Stelian Muscalu, realizator "Business Club": „Îmi plăcea foarte mult coloana sonoră. Cred că tuturor ne plăcea. Era o coloană sonoră interesantă şi nu cred că era neapărat pentru copii. Avea foarte multe poveşti şi pentru adulţi.”

Pantera roz a făcut ravagii însă nimic nu s-a comparat cu "Tom şi Jerry".

Dana Gonţ, realizator Bonton: „Tom şi Jerry se aleargă şi astăzi. Îmi imaginez că fuga a mai încetinit un pic. Tom şi Jerry mi-a plăcut la vârste mai mici, dar în timp aş fi vrut un dialog. Ei nu-şi vorbesc niciodată? Nu se întâmplă nimic?”

Mădălina Vintilă, Pro FM: „Chiar şi acum dacă prind undeva Tom şi Jerry stau exact ca un copil cuminte.”

Liza Sabău, VJ UTV: „Pisica e bună la casa omului. Înghite şoarecii, dar şi şoricelul acela e drăguţ şi trebuie lăsat în pace să se desfăşoare. Avea un dormitor destul de cochet. Ştiu că lua masa în camera lui.”

Mihaela Cozmolici, VJ UTV: ”Dacă prind Tom şi Jerry la televizor, eu nu mă mişc de acolo.”

Mădălina Vintila, DJ PRO FM: ”Nu ne plictisim de Tom şi Jerry pentru că niciodată nu a reuşit să-l prindă. Chiar mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă Tom l-ar fi prins în sfârşit pe Jerry.”

Mădălina Vintila, DJ PRO FM: „Apă, aer, pământ, foc...”

Dana Gonţ, realizator Bonton: ”Captain Planet cred că a fost primul desen animat cu tematică ecologistă. Noi nu ştiam atunci cuvântul asta, nu conta. Imi aduc aminte că la mine a ajuns un inel albastru şi am fost apă pentru că aveam inelul albastru. Dacă aveam un inel de alta culoare, era altceva.”

Ada Condeescu, actriţă: „Mă gândesc şi acum că eu sunt Captain Planet. Avea părţile alea cu apă, foc, dar îmi plăcea să joc roluri principale şi eram Captain Planet.”

Mircea VâlcuVJ UTV: „Captain Planet he is the hero. Whoopi Goldberg era vocea unuia dintre personaje..”

Bogdan Miu, realizator DIGI FM: „Chiar eram fan. Parcă ăsta era gestul, nu? Cum se adunau puterile apărea Captain Planet. Foarte bun serialul.Era şi Gaia, nu? Spiritul pământului.”

Singurii supereroi care îi făceau concurenţă lui Captain Planet erau ţestoasele ninja.

Liza Sabău, VJ UTV: „Ţestoasele Ninja erau nişte ţestoase cu bandane şi erau gata de luptă oricând. Să salveze omenirea.”

Bogdan Miu, realizator DIGI FM: „Îmi aduc aminte că în Țestoasele Ninja se mânca foarte multă pizza şi la noi nu se găsea pizza aşa uşor. Era greu.”

Dana Gonţ, realizator ”Bonton”: ”Ţestoasele ninja îmi aduc aminte că luptau tot timpul pentru dreptate. De altfel, în toate desenele animate în care existau nişte animăluţe pentru mine era mai interesant.”

Mircea Vâlcu, VJ UTV: „Ce-mi plăceau ţestoasele ninja. Cum îl chema pe şobolanul ăla? Avea un nume? Am uitat cum îl cheamă.”

Ada Condeescu, actriţă: „Ţestoasele Ninja mi s-au părut întotdeauna comice în sesul negativ. Îmi păreau puţin cam absurzi şi penibili poate şi pentru că fiind fată eram mai mult în zona de război. Asta cu animalele care se transformau în luptători nu m-au cucerit.”

Cel mai atipic personaj al desenelor animate din anii 90 a rămas Fred Flintstones. Nimeni nu a uitat aventurile lui Fred din epoca de piatră.

Mădălina Vintila, DJ PRO FM: ”Da, da...în epoca de piatră, când totul era din piatră. Îmi amintesc cum porneau maşina cu picioruşele..”

Lucian Mândruţă, realizator "Interactiv" Digi FM: „Anacronismul era foarte bun pentru România. Cred că a prins mai bine în România decât în America şi oamenii chiar împingeau maşinile cu picioarele când rămâneam fără benzină.”

Mihaela Cozmolici, VJ UTV: „Îmi plăcea Familia Flintstone. Îmi plăceau relaţiile astea de familie. Mă făceau să-mi doresc să cresc şi să am familia mea. Să trăiesc aşa..cum trăiau ei, simplu..până la urmă aşa suntem cei mai fericiţi.”

Bogdan Miu, realizator DIGI FM: „Dădeau mult din picioare. Asta îmi amintesc.”

Liza Sabău, VJ UTV: ”Îmi plăcea de Pebbles din familia Flinstones. Foarte drăguţă. ”

Lucian Mândruţă, realizator "Interactiv" Digi FM : „Trăiam în epoca de piatră şi în România în anii 70 - 80.”

Ada Condeescu, actriţă: „Mi-a rămas în minte ideea de maşină fără platformă dedesubt. Mers pe jos, dar în acelaşi timp şi în maşină.”

Astăzi, copiii au de ales dintre sute de producţii, dar de multe ori se întorc la desenele din anii 80 sau 90. Poate şi pentru că animaţiile bune nu îmbătrânesc niciodată.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri