Diete de început de an. Când nutriționistul și sportul nu mai sunt de-ajuns pentru a slăbi

Data publicării:
fitness GettyImages-454940855

Decembrie este cea mai bună lună din an pentru micii şi marii comercianţi. Tradiţia la români este ca masa de sărbători să fie plină. De aceea consumul aproape că se dublează dacă ne raportăm la o lună obişnuită.

Nici în 2015 românii nu s-au abţinut de la cumpărături. 93% au făcut cadouri, iar peste jumătate dintre ei au dăruit dulciuri. Poate că sărbătorile nu ar trebui să treacă prin stomac, dar patronii din industria cărnii au avut un profit uriaş. Pentru mesele de Crăciun şi Revelion românii au sacrificat circa un milion de porci. În plus, bunătăţile au fost stropite şi cu alcool. Acum că sărbătorile au trecut, mulţi regrate că nu au fost mai cumpătaţi.

După vacanţa de sărbători am dorit să nu mă cântăresc. Am mâncat de poftă, am mâncat din toate, mâncărurile gătite de mama acasă şi nu mi-a fost frică că o să pun kilograme în plus, deşi cu siguranţă am pus!”, spune Carmen Ioniţă, organizator de evenimente.

Carmen Ioniţă are o viaţă agitată, iar anul trecut a reuşit să slăbească 8 kilograme. Însă în perioada sărbătorilor s-a bucurat de meniurile tradiţionale, iar odată cu noul an s-a întors la dietă. Are de dat jos încă 8 kilograme. Meniul ei este compus din două mese uşoare, iar a treia masă Carmen a înlocuit-o cu smoothie-uri de legume, pe care le consumă o dată la două ore şi jumătate.

Prânzul meu de astăzi este un smoothie realizat din Kale, spanac, mentă. Îmi place foarte tare, îmi oferă exact ce am nevoie! Este foarte bun, deşi pare puţin este întotdeauna suficient”, spune ea.

Fie că au pus sau nu kilograme în plus de Sărbători, cei nemulţumiţi de propria greutate îşi doresc ca în noul an să arate impecabil.

„Numărul pacienţilor se înmulţeşte, pot să spun că este spre dublu faţă de alte luni din an, constat o creştere semnificantă a traficului pe site-ul meu în care public articole legate de nutriţie, de sănătate”, spune dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv.

Nu toată lumea apelează însă la sfatul unui specialist. Prima greşeală, spun doctorii.

„Oamenii vor rezultate rapide, îşi aleg dieta de 14 zile, dieta nu ştiu care, înseamnă restricţie mare, înseamnă nişte kilograme date jos rapid, dar în final nu înseamnă rezolvarea problemelor”, spune dr. Şerban Damian.

„Nu aş vrea să dau nume de diete, dar citeam pe internet, mi se recomandau, erau prietene, familia, oameni care tot încercau şi îmi dădeau şi mie dietele lor”, spune Carmen Ioniță.

Chiar şi cu ajutorul specialiştilor, cei care nu fac din alimentaţia sănătoasă un stil de viaţă se pot îngrăşa la loc. Potrivit statisticilor, peste 80% dintre cei care slăbesc ajung în maximum 5 ani la greutatea pe care o aveau înainte.

„Pentru că nu trec prin perioada de menţinere, nu învaţă ceva pe termen lung, cu atât mai mult cu cât metoda de la început a fost ineficientă sau greşită, şansele de a relua kilograme sunt şi mai mari. Atitudinea corectă este un program, un regim bine pus la punct de la bun început, continuat cu un program de monitorizare, de menţinere pe termen lung, de ordinul anilor”, explică dr. Şerban Damian.

Pentru a slăbi mai uşor, medicii le recomandă pacienţilor să îmbine dieta cu mişcarea.

Ianuarie prin excelenţă este luna cea mai aglomerată din an într-o sală de fitness. Aşa e întreaga piaţă. E perioada în care oamenii se întorc după sărbători, după momentele de relaxare, vor să între în an în plină forţă. Îşi fac planuri. Îşi propun lucruri”, spune Anamaria Putinică, PR-ul unei săli de fitness.

Persoanele care integrează în programul de scădere în greutate şi compoenta fizică, sportul, au şanse mult mai mari să reușească. Sportul este mai important în perioada de menţinere, dar nu trebuie neglijat nici în perioada de scădere în greutate”, spune dr. Şerban Damian.

Cei care nu au făcut deloc, să înceapă un efort treptat, uşor, evită orice accidentare şi orice supra-antrenament, febra sau durere maximă care te poate împinge în orice moment să spui că nu mai vii. Ți se pare destul de greu. Spui: mă depăşeşte, nu e de mine”, spune Adriana Stanciu, antrenor personal.

Oferta de clase pentru cei care merg pentru prima oară în viaţa lor la sală este extrem de variată.

„Bicicletă, bandă, mers pe bandă, clase uşoare, pilates, yoga, clase de dans, clase cu greutăţi mici, repetări mai multe. Orice pune în funcţiune întregul corp”, spune Adriana Stanciu.

Pentru ca rezultatele să se menţină pe termen lung, specialiştii în nutriţie îi sfătuiesc pe pacienţi să apeleze şi la psiholog.

„La psiholog ar trebui să meargă oricine, nu e doar problema obezilor, psihologul te poate ajuta să îţi descoperi în tine resursele pt a-ţi rezolva o problemă. Poţi să ai cel mai bun regim din lume, cel mai apropiat de necesităţile tale, dacă tu nu poţi să îl pui în practică sunt câteva indicaţii pe hârtie şi atât”, spune dr. Şerban Damian.

Chiar dacă o persoană se simte motivată la început de an să piardă kilograme, rareori acest plan este respectat. Însă cu ajutorul unui nutriţionist, al unui antrenor de fitness şi al unui psiholog, cresc şansele ca această idee să nu rămână doar un vis frumos. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri