DIGICULT. Adrian Cioroianu: Nu mi-aș dori să văd doamne citind Dostoievski pe plajă

Data publicării:
cioroianu

Cel invitat să comenteze pe acest subiect este un fin cunoscător şi al cărţilor dar şi al femeii: istoricul Adrian Cioroianu.

„Sunt anumite genuri şi anumite cărţi ce parcă nu rimează cu soarele, cu susurul mării, cu slipul, cu bronzul, cu nisipul de pe genunchi, de pe pulpe. Nu vii la plajă ca să citeşti Dostoievski, nici nu cred c-am văzut foarte multe doamne sau domnişoare citind Dostoievski pe plajă şi nici nu mi-aş dori să văd astfel de creaturi. Pe de altă parte, nici nu poţi să te bucuri văzând numai doamne care citesc Cancan. Trebuie să admitem că există un echilibru în toate”, spune Adrian Cioroianu.

Pe de altă parte, între un om care nu citeşte nimic şi unul care citeşte ceva oricât de uşor, de comercial, istoricul spune că întotdeauna îl va prefera pe acela care citeşte.

„Între un om care nu citeşte nimic şi un om care citeşte romane populare, îl prefer pe cel care citeşte romane populare, poate să fie orice, literatură erotică sau poliţistă sau orice... N-am iluzia de a crede că într-o zi toată lumea va citi operele fundamentale ale umanităţii”, admite istoricul.

Iar la plajă, istoricul Adrian Cioroianu, ca orice intelectual care se respectă este mai întâi atras de coperta cărţii pe care o femeie o ţine în mână decât de frumuseţea costumului de baie ori a bronzului doamnei respective.

Care sunt obiceiurile românilor în materie de lectură de vacanţă, ce preferă ei – autor de Nobel, best-seller erotico-siropos, ori revistă de cancan? Răspunsul în ediţia de sâmbătă, ora 14.30 a emisiunii Digicult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri