DIGICULT. Lumea specială a pictorului Ștefan Câlția

Data publicării:
caltia

„Era spațiul în care leneveam... O lenevie plăcută, cu căldura soarelui. De fapt, mintea zburda printre ierburi și printre plante. Și, câteodată, mă întorc cu gândul spre acele timpuri ca spre o mare fericire. ...Măceșe... Iarna, copil, umblând pe dealuri... Erau anii 50-60, ce să-ți iei la tine de mâncare? Nimic! Umblam pe dealuri de dimineața până seară. Găseai măceșe degerate. Sau păducel. Și începeai să mănânci fructele, să storci din măceașă miezul ei, care e ca un gem de cea mai bună calitate. Era un gust al copilăriei”, își amintește pictorul.

Şi toate aceste imagini speciale din amintirea pictorului s-au regăsit ulterior şi în pânzele sale, iar aprecierea internaţională nu a întârziat să apară.

Ce ştie mai puţină lume însă despre pictorul Ştefan Câlţia este că în tinereţe a vrut să ia calea preoţiei şi, chiar dacă până la urmă nu a mai făcut acest pas, a păstrat în suflet ceea ce el numeşte nu smerenie ci normalitate.

„Nu i-aș spune chiar smerenie, i-aș spune normalitate. Eu cred că povestea cu artistul orgolios e o poveste a media. Era mult mai spectaculos să vorbești, când descrii artistul, de laturile lui aparent ciudate. Noi suntem niște oameni care avem vicii, bucurii, stări, la fel de diferite ca orice om obișnuit. Aș spune despre artist următorul lucru: stratul lui de epidermă este un pic mai subțire decât al celorlalți, anumite lucruri le percepe cu mai multă tensiune și tărie și le și transmite”, consideră Ștefan Câlția.

Şi chiar dacă este unanim considerat un pictor mare, valoros, apreciat în toată lumea, ceea ce îl caracterizează este o imensă modestie.

„Până la genii, suntem și pictorii obișnuiți - mici, mijlocii, măricei, care creăm o lume”, spune el. Iar lumea pe care o creează el este una specială, una care transmite bucuria întâlnirii cu divinitatea.

„Eu sunt copleșit de imaginea pe care o citesc în jurul meu, de marea Creație. Eu nu cred că noi, artișii, suntem creatori, Creator e unul singur. Noi nu facem altceva decât, din această mare Creație, aducem în fața dumneavoastră câte o observație, câte un lucru pe care îl descoperim, trecându-l prin propriul nostru filtru”, mai spune pictorul.

O întâlnire frumoasă pe care realizatorii Digicult o propun românilor, cu o zi înaintea sărbătorii Floriilor, sâmbătă, de la ora 14.30, pe Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri