Sari la conținut

DIGIMATINAL | Agility, un sport pentru toți câinii

Eddie Toth - instructor canin, coordonator Agility

"Agility este unul dintre sporturile minunate în care fiecare stapân impreună cu cățelul lui trebuie să parcurgă un traseu care este alcătuit dintr-un ansamblu de obstacole. Cățelul care termină, în cel mai scurt timp, cu cele mai puţine puncte de penalitate, pe care le obţine pe traseu, este denumit câştigător."

Toţi câinii,indiferent de rasă ori vârstă, se pot apuca de acest sport pentru că ceea ce-i motiveaza este recompensa şi dorinţa de a ajunge cât mai repede la ea. Unele rase sunt construite genetic pentru agility, dar cu răbdare şi antrenamente intensive orice câine poate face performanţa. În această situaţie se află şi Skip, un boxer de numai 3 ani şi jumătate.

Tudor-Tim Ionescu - Asistent Agility
"La nivel european este unul din cei mai buni boxeri pentru că, tocmai, nu se prea face agility cu el. Dacă îţi iei un border collie şi vei lucra doar o dată pe săptămână cu el versus un boxer cum este el, cu care lucrez de cate patru, cinci ori poate chiar şi șase ori când ne pregătim de competiţii cum suntem acum în plin cantonament de competiţie, al meu va performa mai bine."

Există probe și pentru câinii care adoră să fie împreună cu alţi parteneri patrupezi. Hearty si Tedy, doi căţei din rasa collie cu păr lung, alcătuiesc singura echipă canină din tară noastră care practică agility.

Ileana Constantinescu - practicant Agility
"El e mai în varstă are 12 ani și ea are doar 4, ea este un motor pentru el iar el o protejează si in acelaşi timp o și urmează peste tot."

Practicat la nivel competiţional sau de plăcere, sportul agility aduce multe avantaje atât pentru căţel cât şi pentru stăpân. Teama de înălţime, claustrofobia pot fi înlăturate prin joc.Cel mai important avantaj adus de agility este legătura dintre câine şi stăpânul său. La finalul antrenamentului câinele va fi obosit, dar cât se poate de fericit.