Sari la conținut

DIGIMATINAL | Hidratarea la animale

Cristina Porumb - medic veterinar: Hidratarea este foarte importantă pentru toată calitatea vieţii animalului şi organismului,
pentru felul în care funcţionează, pentru cât de bine poate să facă faţă schimbărilor de vreme şi a necesarului cotidian pur şi simplu.

Pe lângă apă, alimentaţia contribuie la menţinerea nivelului optim de lichide pentru un animal.

Cristina Porumb - medic veterinar: Mâncarea umedă sau mâncarea gătită în casă întotdeauna o să ajute la hidratare mult mai mult decât boabele. Pe de altă parte, câinii care mănâncă integral mâncare uscată simt nevoia să bea mult mai multă apă şi atunci îşi asigură aportul zilnic bând singurei apă.

Temperatura este un factor foarte important în menţinerea sau pierderea apei din organism. Dacă pe vreme rece, animalele pot rezista până la două zile fără apă, într-o zi toridă sunt suficiente câteva ore de stat în soare pentru a ajunge într-o stare severă de deshidratare.

Mişcarea, chiar dacă este benefică pentru animale, devine un pericol atunci când este facută în căldură. Dacă totuşi ieşim afară în miezul zilei, e bine să avem apă la noi, să evităm asfaltul încins şi să căutăm locurile umbroase. Și deplasarea cu autoturismul poate fi periculoasă în anumite cazuri pentru animale.

Cristina Porumb - medic veterinar: O maşină încinsă la 40 de grade în 10 minute este cuptor, este suficient încât să-i crească
temperatura de la un normal de 38 - 39 de grade până la 42, care înseamnă stare de inconştienţă, posibil chiar comă şi dacă nu este tratată urgent, moarte.

Mulţi proprietari îşi tund patrupedele, crezând că acest lucru este confortabil pentru ele. Un periaj cât mai des este, însă, mult mai folositor şi asta pentru că blana ajută la reglarea temperaturii corporale.

Dacă ne dorim un companion frumos şi sănătos trebuie să nu uităm că pentru el, ca şi pentru oameni, apa este esenţială.