Sari la conținut

DIGIPET. Ciobănescul Românesc de Bucovina, cel mai bun paznic autohton

Chiriac Vasilache, crescător de Ciobănesc Românesc de Bucovina, prezintă caracteristicile acestei rase:

„După cum spune şi numele, e câine ciobănesc, utilitatea lui este să apere turmele şi gospodăriile. Trebuie să aibă un cap tipic expresiv, corect, şi pe urmă sunt detaliile: ochii de culoare închisă bine încadraţi în orbite, pigment foarte bun, muşcătura nu mai discutăm!

Ei se maturizează foarte greu, ca orice câine de talie. Au mare are nevoie de spaţiu de mişcare, să stea pe iarbă, pe pământ, pentru că-i câine ciobănesc. Eu ţin foarte mult să se păstreze rusticitatea câinelui, să nu-l prea oblojim, aşa, să-l lăsăm să stea şi-n ploaie, că nu-i o problema dacă-l plouă, el are blană foart,e foarte bună, de calitate, groasă.

E câine de familie, iubeşte toţi membrii familiei, chiar dacă, în multe cazuri, numai pe unul îl vede şeful. Sunt iubitori de copii,un câine corect crescut şi cu un psihic normal nu l-aş vedea atacând vreodată un copil.

Tipul ăsta de câine l-am visat eu de copil, ăsta era tipul de câine care-mi plăcea, pe care l-am văzut eu între oi şi, acuma, îs şi utili la oi, având şi oi, sunt şi utili, unul merge înainte, unul pe o parte, unul pe o parte, unul în urmă, se poziţionează instinctiv şi acoperă toată turma pe orice latură0, intră printre ele, le iubeşte, le simte ca pe o familie.

În momentul în care sunt în misiune sunt în misiune. Am ajuns acasă, s-a schimbat treaba, dar acolo nu reacţionează la alţi stimuli, însoţesc turma necondiţionat.

Mai sunt câini care ar face treaba la oi, nu ştiu dacă la fel de bine, poate mai bine, poate mai puţin bine decât Bucovineanul, dar ar fi de preferat să avem la oi o rasă de a noastră naţională, ar fi şi un fel de a simţi româneşte”.