Sari la conținut

DIGIPET. Cum îngrijim un porcușor de Guineea

Mara Coteaţă, proprietar de porcuşori de Guineea, spune că cea mai bună jucărie pentru un porcușor de Guineea este un alt porcușor.

În sălbăticie, porcuşorii de Guineea stau în grupuri cât mai mari, de aceea în captivitate este foarte important să avem minimum două exemplare. Atunci când sunt în pereche, porcuşorii de Guineea suportă mai bine schimbările de mediu. Masculii sunt în general blânzi, dar se bat între ei dacă simt în preajmă o femelă. Este şi motivul pentru care este bine să decidem de la bun început sexul porcuşorilor pe care îi dorim.

Mara Coteaţă:Trebuie să stea într-un spaţiu destul de mare, cuşca pentru minim doi porcuşori este de 1 m pe 60 de cm şi nu ar trebui să fie într-un spaţiu mai mic nici măcar dacă sunt lăsaţi să alerge liberi prin cameră”.

Cuşca trebuie să aibă recipiente pentru apă şi mai multe ascunzători, pentru că porcuşorii sunt de obicei pradă pentru alte animale. De asemenea, nu trebuie să le lipsească fânul.

Mara Coteaţă: „Fânul este foarte bun şi pentru tractul lor digestiv şi pentru că îi ajută la tocirea dinţilor care, ca la orice rozătoare, cresc încontinuu”.

Porcuşorii de Guineea pot fi hrăniţi cu legume, în special rădăcinoase, cu fructe, dar şi cu hrană granulată special concepută pentru ei. Pentru o dietă sănătoasă este bine să fim atenţi la raportul dintre calciu şi fosfor şi la acumularea vitaminei C, esenţială pentru porcuşori.

Mara Coteaţă: „Sunt sensibili şi problema e că-şi ascund foarte mult boala şi nu-ţi dai seama că sunt bolnavi decât dacă eşti foarte atent. De aceea, e foarte bine să-i cântărim săptămânal”.

Porcuşorii cu păr lung trebuie periaţi, pentru a evita formarea de noduri sub blană. Unghiile trebuie tăiate o dată la două săptămâni, pentru că lăsate ar putea să le provoace răni, de obicei greu de tratat.

Ca animale de companie, porcuşorii de Guineea sunt iubitori şi amuzanţi. Proprietarii se pot bucura de ei între cinci şi șapte ani, cât trăieşte un exemplar.