Din|interior. Pe malul Dunării, oamenii suferă de sărăcie

Data publicării:
dunarea din interior 5 1

Digi24 difuzează, duminică 22 septembrie, de la 18.30, în cadrul emisiunii „Din|interior”, un nou episod al serialului „Dunărea, un fluviu acoperit de nepăsare”. Renaturarea Luncii Dunării este subiectul noului episod al emisiunii de reportaj care atrage atenţia asupra a ceea ce ar putea reprezenta fluviul pentru toţi cei care trăiesc pe malurile sale, dar şi pentru România în întregul ei: o importantă sursă de venit.

România este însă o ţară bogată cu oameni săraci. Reporterii emisiunii „Din|interior” au stat de vorbă cu sătenii din Rast, din Bistreş şi Gerai şi descoperit că pe malul unuia dintre cele mai bogate fluvii europene, oamenii se zbat în sărăcie. În plus sunt afectaţi în funcţie de anotimp, de secetă sau inundaţii. Şi asta pentru că, în perioada comunistă, multe dintre bălţile pe care Dunărea le făcea în mod natural în zonă, au fost desecate pentru a fi transformate în terenuri agricole.

Singura cale de salvare a zonei o reprezintă reînfiinţarea vechilor bălţi. Piscicultura ar aduce cu siguranţă mai mulţi bani decât agricultura. Cine stă în calea acestei rezolvări simple a unor probleme grave? Marii fermieri care primesc subvenții de la stat pentru suprafațele de teren, cultivate sau necultivate. Iar ajutoarele de la stat reprezintă o uriaşă sursă de venit pentru marii concesionari care câştigă şi sume de 42 de milioane de lei anual.

Strategii uitate în sertarele autorităților

În România, programele de renaturare, de readucere a Luncii la starea sa naturală, din anii 1960, se fac mai mult pe hârtie. După cele mai puternice inundaţii de pe Dunăre, în 2006, viitura a lăsat pe drumuri 12.000 de oameni, a distrus 3.000 de case şi a făcut daune în valoare de 100 de milioane de euro. Atunci, Ministerul Mediului şi cinci institute au pus pe hârtie un proiect antiinundaţii de importanţă naţională. Însă proiectul a rămas în sertarele ministerului, blocat de interesele marilor concesionari de terenuri şi dispute între ministere, proprietari şi primării.

Ecologiştii sunt primii care susţin că renaturarea trebuie neapărat făcută pentru a restabili echilibrul natural al Luncii, pierdut după marile îndiguiri. Imediat după reconstrucţie, în primii doi ani se schimbă peisajul, apar păsări, se schimbă vegetaţia, resursele naturale vor fi la dispoziţia oamenilor, peşte în special. Apoi, apele ar deveni mai curate graţie zonelor umede cu rol „sanitar”.

Duminică, de la 18.30, într-un nou episod al serialului „Dunărea, un fluviu acoperit de nepăsare”, Digi24 atrage atenția asupra faptului că Dunarea românească este un bun național care îi priveşte pe noi toţi românii.

Realizatorii materialului jurnalistic difuzat de Digi24 sunt reporterii Cătălin Deacu, Andrei Udişteanu, Alina Bădălan şi producătorul Cristina Cileacu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri