Dirijorul Antonio Pappano, pe scena Sălii Palatului

Data publicării:
diijor 11 sept

Sir Antonio Pappano este, de 11 ani, directorul muzical al Royal Opera House, Covent Garden, şi conduce una dintre orchestrele cele mai prestigioase din lume, Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia. Pentru concertul de la Sala Palatului, a ales în program compoziţii de Maurice Ravel, George Enescu şi Antonin Dvorjak. Impresia pe care i-a lăsat-o publicul român la ediţia precedentă a festivalului l-a făcut să revină la Bucureşti.

„Am mai fost în România, dar acum doi ani. Trebuie să ne asigurăm că stăpânim sala de concert şi putem da ce e mai bun din noi. Venirea la Bucureşti de acum doi ani a fost o experienţă revelatoare, pentru că publicul a fost atât de generos, de cald şi de avizat încât abia aşteptam să revin”, a spus Antonio Pappano.

Dirijorul englez cu rădăcini italiene a început să cânte la pian de mic, iar la 16 ani dădea deja lecţii şi nu se ferea să cânte în baruri.

„Părinţii mei vin dintr-un mediu sărac, au emigrat mai întâi în Anglia, apoi în America. Erau foarte harnici. M-au învăţat energia şi importanţa muncii. Şi demnitatea ei. Admir atât de mult această capacitate de a merge înainte şi de a crede că poţi reuşi!”, povestește dirijorul.

Pentru Antonio Pappano, dirijatul înseamnă momente unice de maximă coordonare între muzicienii dintr-o orchestră: „Într-un fel, pot spune că seamănă cu rolul managerului unei echipe de fotbal, avem personalităţi diferite şi trebuie să ajungem să gândim împreună. Muzicienii trebuie să fie generoşi, pregătiţi. Fiecare concert este momentul cel mai important din viaţa ta, oriunde ai fi.”

Antonio Pappano a devenit asistentul celebrului dirijor Daniel Barenboim la doar 26 de ani, iar la 30 de ani a ajuns directorul muzical al Operei din Norvegia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri