Documentar. Reconstituirea aventurii celor patru români care au parcurs 100.000 de kilometri pe jos în 1910

Data publicării:
1457659 234946636682164 2039142100 n

 

Dumitru Dan, Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pașcu. Foto: Kickstarter

Andrei Florescu, din Piatra Neamț, urmează specialitatea „Film”, la Universitatea din Glasgow și a simțit că povestea românilor trebuie arătată lumii întregi.

„În primul rând, nimeni n-a mai reușit să străbată o asemenea distanță pe jos și în al doilea rând pentru că povestea lor s-a stins încet-încet, odată cu trecerea timpului”, a explicat Andrei alegerea temei pentru documentar.

Tânărul va fi regizorul filmului „The Ones Who Loved To Walk” și va face ca povestea studenților care au acceptat provocarea de a merge pe jos 100.000 de kilometri pe jos să prindă viață.

Provocare fără precedent: 100.000 de kilometri pe jos

În vara lui 1908, Touring Club de France, o agenție din Paris, a organizat un concurs inedit care avea drept scop „dezvoltarea turismului sub toate formele". Provocarea fără precedent era parcurgerea a 100.000 de kilometri pe jos, ocolind Pământul cu mijloace materiale proprii, pentru suma de 100.000 de franci, azi echivalentul a 100.000 de euro.

Dumitru Dan, Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu și Alexandru Pașcu, studenți în Franța, au fost singurii din cei 200 de doritori care au fost acceptați pentru a răspunde marii provocări, grație itinerariului ales.

Cei patru tineri de 19 ani au cerut să fie lăsați să se pregătească doi ani. Întorşi în România, cei patru se specializează în cartografie, meteorologie şi etnografie, fac studii geografice şi deprind cunoştinţe de medicină. Învață alte limbi străine decât cele pe care le știau deja, merg zilnic 45 de kilometri pe jos, în zone de câmpie, deal şi munte, în toate anotimpurile. Exersează diferite feluri de mers şi mărşăluit şi alocă două ore pe zi exerciţiilor de forţă şi gimnasticii, se arată în povestea redată de Gazeta Sporturilor.

Pentru a fi capabili să își susțină financiar călătoria, învaţă sute de cântece şi dansuri populare româneşti şi se experimentează în cântatul la fluier şi acordeon.

Banii pentru hrană, transport şi taxe aveau să-i obţină susţinând mii de spectacole folclorice, de la Teheran la Capetown şi din satele eschimoşilor până la Casa Albă.

Vom purta tot timpul opinci şi costum popular”, a decis Dan, liderul grupului, pentru a face România cunoscută.

Foto: Kickstarter

Pe 1 aprilie 1910, la Bucureşti, începe călătoria impresionantă a celor patru. Până la final, trei din ei aveau să moară în condiţii dramatice: intoxicaţi cu opium în India, zdrobiţi în prăpăstiile din Munţii Chinei sau după lunga suferinţă a unei cangrene dobândite de-a lungul miilor de kilometri parcurşi prin frigul siberian.

După ce a străbătut cinci continente, traversând de şapte ori oceanele, şi după ce a rupt aproape cinci sute de opinci, Dan se întoarce neîmpăcat în România lui 1916: Primul Război Mondial îi opreşte aventura, când mai erau zece mii de kilometri din itinerariu. În 1923, când completează traseul şi e primit cu onoruri la Paris, cei 100.000 de franci francezi primiţi nu mai înseamnă mare lucru: aproape 40.000 de euro astăzi, căci războiul devalorizase moneda.

Mormântul temerarului român Dumitru Dan e străjuit de o cruce de metal, fără nume, într-un cimitir din Buzău.

95.000 de lire pentru o poveste de 100.000 de kilometri

Andrei Mașca, Andrei Florescu și Iulian Alex au nevoie de 95.000 de lire pentru a reface drumul celor patru români.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pentru acest film am decis să adunăm o echipă care să facă faţă provocărilor de orice fel, drept pentru care fiecare în parte ştie exact ce are de făcut, atât în pre-producţie, cât şi în producţie şi post-producţie. Deşi este mare, suma de care avem nevoie, 95.000 de lire, este bine gândită, întrucât aceasta va fi folosită pentru a achiziţiona echipament profesional, dar mai important, îi va purta pe regizor, împreună cu cei doi producători, prin locurile cele mai importante, adică acelea care au avut un impact major asupra călătoriei”, a explicat Andrei Florescu pentru digi24.ro.

Cei trei studenți intenționează să folosească materiale din arhivă care să le ateste călătoria românilor în 1910, le vor urma traseul și vor intervieva cât mai multe persoane care pot da informații prețioase despre tinerii care au acceptat marea provocare.

Vom avea voice over-uri, cu citate din jurnalul lui Dumitru Dan, ca să redăm într-un fel sentimentele sale. De asemenea, va fi şi o coloană sonoră adaptată fiecărei ţări prin care trecem, cu legături în folclorul românesc. Naratorul, care e din America, va încerca să pună toate lucrurile în evidenţă, iar editorul, din Israel, îl va face cât mai interactiv posibil. Practic vom reda povestea lor în totalitate, atât din punct de vedere vizual, cât şi emoţional”, a mai spus Andrei Florescu.

The Ones Who Loved To Walk” va fi filmat în țări care şi-au pus cu adevărat amprenta asupra poveştii lor, cum ar fi Austria, Danemarca, Rusia, India, Statele Unite ale Americii, China, Australia, Africa de Sud şi Brazilia. Românii vor surprinde în filmul de 80 de minute momente-cheie din experiența celor patru.

Câteva exemple ar putea fi acelea când, fiind consideraţi spioni, cei patru români au fost arestaţi în Danemarca, spectacolele folclorice cu sala plină din Rio de Janeiro, cu care s-au făcut cunoscuţi, momentul când au fost capturaţi de aborigeni în Australia şi moartea celor trei în timpul călătoriei, respectiv succesul lui Dumitru Dan de a străbate 100.000 de km pe jos şi finalizarea călătoriei abia după terminarea Primului Război Mondial”, a mai afirmat inițiatorul Andrei Florescu.

Pentru a strânge cei 95.000 de lire, studenții de la Universitatea din Glasgow au postat proiectul pe Kickstarter, cel mai mare site de proiecte din lume. Dacă românii nu reușesc să strângă întreaga sumă, Kickstarter returnează donatorilor banii înapoi.

Andrei Mașca, Andrei Florescu și Iulian Alex nu se vor da însă bătuți dacă proiectul va eșua din punct de vedere financiar pe site, ci vor căuta persoane impresionate de povestea din 1910, care pot dona prin intermediul PayPal.

Text: Oana Racheleanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri