Sari la conținut

EUROVISION 2016. Ucraina a câștigat războiul cu Rusia

Toate acestea până la finalul - de-a dreptul electrizant, ca la o competiție sportivă strânsă - când cei care au urmărit spectacolul au asistat cu sufletul la gură la sprintul Ucrainei și la „războiul” cu Rusia, câștigat în cele din urmă. Au fost, de fapt, sorții deciși de un dumnezeu anonim și colectiv, care a arătat „cu cine ține” majoritatea populației europene. Și s-a ajuns astfel la ceea ce știam – Eurovisionul este, de fapt, o competiție care ia pulsul politicii internaționale. Poate de aici și interesul pe care îl stârnește în Statele Unite, acolo unde, de altfel, concursul european – cu Australia pe locul doi(!) - a fost transmis în direct pentru prima dată.

Prin urmare, Ucraina a câștigat sâmbătă noapte concursul Eurovision. Juriul profesioniștilor a preferat – ca o soluție salvatoare pentru neutralitate – Australia, în timp ce favoritul caselor de pariuri era reprezentantul Rusiei. Concurentul Rusiei a avut, de altfel, cea mai spectaculoasă coregrafie, realizată virtual. 

Ucraina, scrie AFP, țară măcinată de conflictul din est și marcată de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, va face din Eurovision, odată cu alegerea Jamalei drept câștigătoare, o veritabilă tribună politică.

Cântăreața de 32 de ani, tătăroaică din Crimeea, a evocat în piesa sa „1944” deportarea minorității din care face parte de către Stalin. S-a inspirat din ceea ce i-a povestit străbunica sa, care a trăit acest episod tragic din istoria sovietică. Piesa, o combinaţie între muzica pop şi versuri pline de durere, care sunt mai mult enunţate decât cântate, a dat fiori atât prin inflexiunile vocii interpretei, cât mai ales prin emoția pe care o transmite.

„Aș vrea să cânt cu adevărat un cântec despre pace și dragoste. Este ceea ce doresc tuturor: pace și dragoste”, a declarat Jamala în momentul în care i s-a înmânat trofeul.

„Da!!!”, a reacționat pe Twitter președintele ucrainean Petro Poroșenko. „Un spectacol și o victorie incredibile! Toată Ucraina vă spune un mare mulțumesc, Jamala!”

Juriile de profesioniști din țările participante la vot au indicat-o mai întâi câștigătoare pe australianca de origine sud-coreeană Dami Im. În vârstă de 27 de ani, ea are într-adevăr o voce foarte frumoasă.

Însă telespectatorii au oferit concursului un final plin de suspans, acordând cele mai multe puncte reprezentanților celor două țări rivale pe scena diplomatică. Ucraina a ajuns mai întâi la un total de 534 de puncte, devansând Australia, care a acumulase 511 puncte. Toată lumea aștepta cu sufletul la gură: va reuși Rusia să ia suficiente puncte pentru a o depăși? Serghei Lazarev, reprezentantul Rusiei, s-a văzut însă în fața eșecului – a obținut în total 491 de puncte și s-a clasat al treilea.

Pe locul 4 s-a clasat Bulgaria, pe 5 Suedia, iar pe 6 Franța.

Comentatorii televiziunii publice ruse Rossia 1 au felicitat-o pe Jamala „cu amabilitate”, fără să spună un cuvânt despre tătarii din Crimeea. Au spus doar că melodia vorbește despre „rudele sale”, fără a da detalii. Cei de la Rossia 24 au spus că melodia este de fapt o rugăciune închinată celor care cu voia sau împotriva voinței lor își părăsesc casele în căutarea unei vieți mai bune.  

„Dreptatea se va face dacă viitoarea ediție Eurovision va avea loc pe pământul strămoșesc al Jamalei – Crimeea ucraineană”, a scris pe Twitter Mustafa Nayyem, unul dintre liderii mișcării proeuropene Maidan din februarie 2014.

„Dacă Dumnezeu va vrea, într-o zi, o zi minunată, ne vom regăsi cu toții în Crimeea, eliberată de cotropitorul rus”, a scris pe Facebook Refat Ciubarov, liderul Adunării tătarilor din Crimeea.

Ediția din 2016 va avea probabil un record de audiență, odată cu transmiterea ei în direct în Statele Unite, dar și pe canalul de YouTube al concursului. La Stockhom, circa 10.000 de spectatori au urmărit în direct evoluțiile concurenților pe scenă.

Citiți și:

EUROVISION 2016 | Marea finală, câştigată de UCRAINA - VIDEO Melodia care i-a adus marele premiu
Finala Eurovision, în transmisiune LIVE pe YouTube