Sari la conținut

Fermele eco din România, magnet pentru turişti

Este vorba de concediile petrecute într-o gospodărie de la ţară. La aproximativ 30 de kilometri de Timişoara, dincolo de dealurile Recașului, se aşează domol satul Stanciova. Aici, la începutul anilor 2000, pentru prima dată în România, câţiva tineri au încercat să implementeze conceptul de Eco-Village.

Încercăm să demonstrăm că poţi să ai o viaţă împlinită nu doar într-un oraş mare, ci şi într-un loc micuţ unde oportunităţile ţi le creezi singur”, a spus Teodora Borghoff. Dacă la început au fost priviţi cu neîncredere, din 2010 lucrurile au început să se pună pe picioare, în special datorită turiştilor străini, dornici să cunoască viaţă la ţară, ca pe vremuri. „Au început să apară tot mai mulţi oameni care poate, în mod normal s-ar fi dus în concediu, la mare sau undeva într-o staţiune all inclusive, dar au început să aleagă şi astfel de experienţe”, a spus Teodora Borghoff.

Mathias, Vincent şi Jacob, trei tineri germani din Munchen, sunt fermecaţi de ce au găsit la Stanciova. Stau aici de trei săptămâni şi experimentează pentru prima dată viaţa la ţară. Au învăţat, încet-încet, tainele muncilor din gospodărie, dar şi că fiecare om care trece pe uliţă trebuie salutat.

În schimbul cazării şi meselor principale, băieţii trebuie să muncească prin gospodărie. De fapt, acesta e conceptul de bază al programului internaţional de voluntariat, în care s-au înscris peste 40 de gospodării din toată România. „I-am spus (mamei mele) că Vincent ar vrea să meargă în America, la o fermă de genul ăsta. Ea mi-a spus că are o prietenă în România cu o astfel de fermă şi că ar trebui să venim aici. Aşa a început această experienţă”, a spus Mathias Thiel, voluntar.

O experienţă care le oferă posibilitatea de a fi parte a unui mod de viaţă ce se întâmplă simplu şi firesc. „Eu cred că doar într-un asemenea loc poţi să înveţi astfel de lucruri, şi nu când mergi cu bicicleta jumătate de ora în afara Munchen-ului”, a spus Jacob Vogelsang, voluntar. „Am văzut cum sunt crescute găinile, cum trebuie să ai grijă de iepuri sau gâște. Da, ce am mai învăţat? Cum să pavezi un trotuar, cum trebuie muncit pământul într-un mod corect”, a spus Vincent Reilly-Schott, voluntar.

Îmi place foarte mult aici, voi fi foarte trist când mă voi întoarce în oraş. Sunt oameni faini aici, îmi plac românii şi în special astfel de sate mici”, a mai spus Jacob Vogelsang. Pentru a ajunge la ferma ecologică, din Timişoara trebuie să mergeţi pe drumul european E 70, apoi, în localitatea Recaş urmaţi indicatoarele către Stanciova.

Pe aceeași temă