Figurinele din marile parcuri de distracţii din lume se fabrică la Oradea

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-21-13h03m02s145

Într-un mic atelier din Oradea, Marius lucrează de dimineaţa până seara târziu. Trebuie să termine cât mai repede un avatar inspirat de corpul unui celebru fotomodel. Peste numai câteva zile, produsul final trebuie să ajungă într-un mall din Timişoara.

Este unul dintre puţinele modele care rămân la noi în ţară. 98% din produsele fabricii iau, de obicei, drumul marilor parcuri de distracţii din Europa.

Am produs şi producem pentru pentru tări gen India, Germania, Anglia, Canada, America Neorvegia Suedia, Marea Britanie, Germania, Spania, Italia, cam toată Europa şi Asia”, spune Dorin Hirţe, proprietarul fabricii de animatronică.

Fie că vorbim de un fotomodel celebre, de animale exotice sau de unele dispărute de milioane de ani, toate prind viaţă din mâinle artiştilor care lucrează în fabrica de animatronică din Oradea.

Fiecare obiect realizat este unic şi necesită de la câteva zile până la câteva luni de muncă migăloasă.

„Un pitic care se mişcă foarte simplu poate fi realizat în 3-4 zile, fabricarea unui dinozaur de 4 metri cu 5 mişcari realist care să nu fie distins că e fals de la mai puţin de 1 metru poate dura 3 luni”, explică Dorin Hirţe.

Pentru ca piesele sculpate să prindă viaţă, meşterii la Oradea, trebuie să înglobeze în interiorul structurilor metalice şi aparatura care reproduce mişcările sau sunetele animalelor.

„E un domeniu foarte vast ce necesită pictură, sculptură , anatomie, fizică electronică hidraulică pentru toate meseriile”, afirmă proprietarul fabricii.

O singură păpuşă mecanică, instalată în parcurile de distracţii, poate costa de la câteva sute de euro până la zeci de mii, în funcţie de cât de mare şi de complexă este.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri