FOTO Pentru ce vin turiştii străini în România şi cum va încerca să îi atragă ANT cu 10 milioane euro, fonduri europene

Data publicării:
Brasov Ella Moroiu

Autorităţile române vor să atragă peste trei milioane de turişti străini pe plaiurile mioritice în următorii trei-patru ani. Pentru asta sunt gata să cheltuiască peste 10 milioane de euro din fonduri europene, bani pentru promovarea destinaţiilor turistice autohtone în Italia, Marea Britanie şi Germania. Nu se vor opri însă aici: ei vor în pensiunile şi hotelurile româneşti şi americani şi francezi.

Transalpina, august 2013. Foto: Ella Moroiu

Turismul local este încă mult prea dependent de bugetele tot mai sărace ale românilor. „În România călătoresc anual cam 4,5-5 milioane de români şi 1,5-1,6 milioane de străini. Cam o treime, undeva la 500.000, vin pentru destinaţia România pe circuite, pe sejururi balneo, pe litoral. Restul vin pe partea de afaceri, la evenimente, concerte”, a detaliat pentru Digi24 consultantul în turism Traian Bădulescu.

Este unul dintre motivele pentru care autorităţile speră ca în trei-patru ani sa convingă peste trei milioane de străini să ne viziteze. Ca să facă reclamă României în rândul nemţilor, britanicilor şi italienilor, şefii de la Autoritatea Naţională pentru Turism au pus deoparte aproape zece milioane de euro.

Promovate destul de agresiv pe Germania vor fi circuitele culturale. Punem accent, de asemenea, pe turismul în natură, iar pe partea de Franţa va fi turismul rural şi ecoturismul. Francezii caută în România - ca dovadă ca vin şi-şi petrec vacanţa în zona Maramureş-Bucovina - tradiţii, autenticitate, gastronomie”, a declarat în acest sens Răzvan Filipescu, preşedintele ANT.

Orşova, august 2013

În primele zece luni ale anului, puţin peste 200.000 de nemţi şi 100.000 de francezi au ajuns în România. În câţiva ani, autorităţile speră să atragă în hotelurile şi pensiunile de la noi şi ceva mai mulţi americani. Deocamdată, doar 80.000 au ajuns în ţara noastră.

În prezent, România ocupă un loc codaş la sumele atrase din turism. Acest sector generează doar 750 de milioane de euro, de trei ori mai puţin decât în Ungaria, de exemplu.

Topul străinilor care au venit în România în perioada ianuarie – octombrie 2014, Sursa: Institutul Naţional de Statistică

1. Germania 202.546.

2. Italia 154.974.

3. Franţa 103.355.

4. Ungaria 89.480.

5. Israel 82.001.

6. Marea Britanie 81.060.

7. Statele Unite 80.197.

Codaşi la încasările din turism

Turcia: 17 miliarde euro (8,9% din PIB).

Grecia: 13,4 miliarde euro (17% din PIB).

Ungaria: 3,1 miliarde euro (3,3% din PIB).

România: 0,75 miliarde euro (0,6% din PIB).

Doi turişti intervievaţi de Digi24 şi motivele pentru care ei vin aici în vacanţă:

Facem un turneu mai lung pe motocicletă. Am venit pe motor din Chile în Europa. (România e) minunată. Nu este chiar atât de scumpă, oamenii sunt grozavi, mâncarea este bună.

Am venit pentru aniversarea de zece ani de căsnicie. (Soţia) este tot din New York. (Am venit aici) pentru că este cel mai frumos loc din Europa.

Braşov, septembrie 2013


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri