Geoagiu-Băi, de la izvor de sănătate la legende cu mirese şi comori

Data publicării:
geoagiu

Într-o mică depresiune pe drumul ce leagă Deva de Alba Iulia se află Geoagiu Băi, cunoscută în epoca romană sub numele de Germisara antică.

La aproape 2.000 de ani de la construcția acestora, turistul care ajunge astăzi la Geoagiu Băi poate să vadă urme ale locurilor în care soldații legiunilor romane veneau la relaxare și refacere.

După retragerea romanilor, a urmat mai mult de un mileniu întunecat. Până în secolul al XVI-lea, când staţiunea a primit o nouă şansă.

În perioada Imperiului Habsburgic s-au pus din nou în valoare aceste ape termale aducându-se din întreaga Europă oameni care sufereau de anumite afecțiuni reumatismale și nu numai.

De atunci s-a aşezat pe harta turismului medical, graţie apelor minerale şi termale indicate pentru afecțiuni ginecologice şi locomotorii, boli de nutriție și metabolice. Dar staţiunea are şi alte atracţii, cum ar fi Cascada Clocota.

„Cascada are în jur de 38 - 43 metri înălțime, o lățime de 22 metri. Este formată din cumulul tuturor apelor și cea pluviometrică și cea termală de la cele 16 izvoare termale cât și un râuleț numit Clocota, care verificat chimic este o apă pură, plată”, spune Aurel Dîncșorean, ghid turistic.

Pe lângă proprietăţile curative ale apei termale, Geoagiu Băi le-a rezervat turiştilor şi liniştea perfectă pentru o vacanţă relaxată.

Turiştii sunt atraşi aici şi de două legende. Cea romantica vorbeşte despre o mireasă nefericită care s-a aruncat în apa cascadei. Pentru aventurieri e mai ispititoare varianta haiducului ce ar fi îngropat acolo bijuteriile furate.

Fie că veniţi la tratament, fie să căutaţi comori, este bine să ştiţi tarifele de cazare. La hoteluri, sejurul de o săptămână costă între 250 și 500 de lei de persoană în camera dublă. Pentru camerele single, costul variază între 500 și 700 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri