Grădină la Techirghiol, amenajată după modelul grădinei Reginei Maria de la Balcic 

Data publicării:
techirghiol constanta

Asemănările cu grădina din Balcic sunt izbitoare. Sediul administrativ este identic, din punct de vedere arhitectural, cu celebrul castel al Reginei Maria din staţiunea bulgărească, iar aleile pietonale sunt făcute astfel încât să-i ducă pe oameni cu gândul la locul de suflet al suveranei.

„Am fost de multe ori la Balcic, într-adevăr mai e mult de lucru, dar...uşor, uşor, piano-piano, cum zice italianul”, spune un turist.

„Era necesar un peisaj, pentru copii, pentru tineret, că nu aveau niciun punct de distracţie”, spune o femeie.

„Avem şi lacul şi pe lângă asta şi grădina botanică, o nouă atracţie zic eu”, adaugă o femeie.

Pe cele 3 hectare au fost amenajate foişoare pentru turişti, coloane de granit cu rol decorativ şi un lac artificial pentru păsări. Plantele exotice îşi vor găsi locul într-o seră modernă de 500 de metri pătraţi, iar în aer liber vor fi plantate specii care se regăsesc şi la vecinii bulgari.

„Sunt peste 20.000 de plante în grădină, atât foioase, cât şi conifere, plante perene. Am copiat de fapt ideea celor de Balcic şi la noi”, spune Mioara Axân, manager de proiect .

200 de specii de plante exotice vor fi la Techirghiol. Vecinii de la sud de Dunăre se laudă cu 3.000. Dar acolo, şi grădina din jurul castelului este de două ori mai mare.

Sper ca în trei-patru ani această grădină să se apropie ca cea de la Balcic. Plantele care sunt în teren sunt mici, până vor ajunge la maturitate, o să mai treacă ceva timp”, spune Iulian Soceanu, viceprimarul oraşului Techirghiol.

Pe lângă rolul în dezvoltarea turismului local, grădina va avea şi un scop bine definit în cercetare. Există o zonă dedicată studenţilor de la agronomie, care vor putea studia aici adaptarea şi dezvoltarea plantelor aduse din toată lumea. Trei ani au muncit specialiştii români şi bulgari la amenajarea grădinii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri