Grigore Leşe: "Pe mine m-or trimis oamenii de acolo, din hotarul de unde m-am născut, să arăt de ce sunt buni ei pe lume"

Data publicării:
lese

 

CEI 7 ANI DE ACASĂ

„Este o vorbă, zice aşa: pe mine nu m-o hrănit mama cu lingura găurită. Ce înseamnă asta? Că dacă te-o hrănit cu lingura găurită, înseamnă că orice ţi-or spus părinţii, tu n-ai făcut ce ţi-o spus ei. Eu nu am crescut aşa. De mine o avut grijă străbunicul meu. Ce m-o învăţat? Simplitatea, nobleţea, sobrietatea. Lumea s-o complicat, trăim într-o altă lume, lumea are o altă viteză, este alt timp, este altă vreme, nu putem trăi evocând trecutul, noi trebuie să trăim în prezent. Dar sobrietatea este şi în ziua de astăzi bună, simplitatea-i bună... Vedeţi: am un clop, o cămeşa, papuci şi-s îmbrăcat, sunt simplu”.

REGULA MEA DE POLITEŢE

Regulă de politeţe, păi ce mă deranjează? Când trece un om pe lângă tine şi nu te salută. Eu ştiu un lucru că dacă trec pe lângă un om bătrân trebuie să îi zic bună ziua, bună seară, ori de mă întâlnesc în noapte sau mă duc şi mă prinde noaptea la o familie, trebuie să spun noapte bună. Există localităţi în Maramureşul voievodal, în Ţara Lăpuşului unde oamenii se salută cu "Lăudăm pe Isus" şi li se răspunde "Lăudat să fie în veci". Ce vreţi mai frumos?

Eu am o povestioară: eram de 6 ani, de 4 ani. Şi am trecut pe lângă o femeie bătrână, Lelea Măriuca şi n-am zis nimic către ea. Şi l-a oprit pe tata şi o zis: Bade Ion, o trecut Grigore pe lângă mine şi n-o zis nimica. Ştii ce o făcut tata? O venit acasă şi mi-o dat o bătaie soră cu moartea. De atuncea nu am mai trecut pe lângă niciun om să nu îi zic bună ziua, bună seara.

ROMÂNIA CIVILIZATĂ

Cum poate fi România civilizată? Spunând adevărul despre România. Pentru că aşa creăm o stare de bine şi dacă creăm o stare de bine, devenim fericiţi. Nu poţi trăi în minciună în ziua de astăzi. Ne-am obişnuit de 23 de ani să trăim în minciună, să înotăm în ape tulburi. S-a terminat, au trecut 23 de ani, trebuie să spunem adevărul, nu avem încotro. Că ne supără, că nu ne supără, trebuie să spunem adevărul.

ROMÂNIA NECIVILIZATĂ

Lumea asta e făcută din tăt felul de oameni. Dumnezeu nu o lucrat mai mult pe mine, decât pe celălalt. Trebuie să ne înţelegem. Lumea nu stă în oameni necivilizaţi, lumea stă în oameni civilizaţi, oameni de valoare. Zice Noica la un moment dat: avem o genialitate difuză, adică şi Ion e valoros şi Gheorghe şi Grigore şi Maria. Şi toţi la un loc formează genialitatea.

ÎNTÂMPLĂRI NEPOLITICOASE

Întâmplări nepoliticoase le avem în fiecare zi. Dacă mă duc în metrou şi vreau să ies nu pot ieşi că toţi vor să intre. Vreau să dialoghez cu cineva şi discursul e condimentat cu ok... aşa e... ok, ok. E daranjant în discuţie. Cum fac? Mă bazez pe ce am moştenit de la mama: glasul. Horesc, zic în fluier şi nu le iau tăte în seamă.

ÎNTÂMPLĂRI POLITITCOASE

Este mare lucru ca după 40 de ani să vezi oameni că vin la concerte şi stau câte 1500, 2000 sau 15000 de oameni să te asculte să cânţi despre Bucovina, să le cânţi despre despre dor, să le cânţi de jale, să le cânţi despre dragoste. Păi nu e mare lucru? Vreau să vă spun un lucru: pe mine m-or trimis oamenii de acolo din hotarul acela de unde m-am născut eu, m-au trimis în lume să arăt de ce sunt buni ei pe lume.

LUMEA IDEALĂ

Mă întâlnesc cu tineri, predau un curs de etnomuzicologie la Universitatea Bucureşti, la Facultatea de litere. Şi mă întâlnesc cu tineri şi spun: "Mă, voi de ce aţi venit în Universitate, ce vreţi să faceţi pe lumea asta? Că lumea asta e complicată. Sunt versuri care zic: "lumea asta-i cum o vezi, la nimeni să nu te-ncrezi". Voi de ce aţi veni aici? Vor să fie ce nu pot fi. Noi, în ziua de astăzi, trăim într-un neam mai mare şi proiectele sunt comune şi fiecare trebuie să facă ce crede el că e în stare. Cum spunea tata: "Mă Grigore, dacă faci un lucru, fă-l până în capăt, nu îl face de mântuială." Şi încă ceva mi-o mai spus tata: "Mă, să te ţii de cuvânt. Dacă te împrumută cineva şi îţi dă orice şi îi spui că atunci îi dai înapoi, trebuie să te ţii de cuvânt.". Oamenii au uitat să se ţină de cuvânt... Pe de altă parte nu au răbdare, se grăbesc. Trebuie să îşi cultive răbdarea. Cum şi-o pot cultivă? Participând la spectacolele de la Ateneul Român, participând la spectacolele de teatru de la Teatrul Naţional, de la Odeon, de la Nottara. Spectacolele astea te cuminţesc şi îţi cultivă răbdarea. Dar-ar Dumnezeu să fie aşa începând de mâine şi atuncea eu devin fericit.

O DOAMNĂ SE CUNOAŞTE DUPĂ...

Tare bine le văd în toată ziua şi îmi aleg oamenii după cum li-i sufletul, că îl vezi prin ochi. Ştii ce-mi place mie? Când mă uit la un om şi râde, zâmbeşte. Cu aceştia putem schimba lumea!

UN DOMN SE CUNOAŞTE DUPĂ...

La noi se zice aşa: cum cunoşti un om? După cum păşeşte, după cum respectă rânduiala şi intră în rostul lumii.

AM ÎNVĂŢAT CĂ

Ce am învăţat de la viaţă? Vreau să vă spun că atâtea m-or mâncat în lumea asta până amu, dar acum ştiu cine sunt. Eu am ajuns să mă cunosc, de aci ce a mai da Dumnezeu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri