Sari la conținut

Guvernul de la Beijing, producător de filme la Hollywood

Intrarea guvernului de la Beijing în industria cinematografică de la Hollywood ar putea schimba radical modul în care filmele americane sunt distribuite în cinematografele chineze.

„Al șaptelea fiu” este unul dintre cele două filme americane finanțate parțial de China Film, casa de producție cinematografică a guvernului chinez. Deși valoarea finanțării nu a fost facută publică, Hollywood Reporter spune că ar fi vorba de câteva zeci de milioane de dolari.

Tot casa de producție a Guvernului de la Beijing se va ocupa și de distribuția celor două filme în cinematografele chinezești.

Iar în China, distribuția de filme este una protecționistă. Guvernul comunist nu doreşte ca filmele de la Hollywood să concureze prea tare cu filmele chinezeşti, care au bugete mari şi au nevoie de încasări şi mai mari. Aşa că, numărul filmelor străine ce pot fi proiectate în cinematografe a fost limitat la doar 34 pe an. Este o listă suficient de mare cât să încapă pe ea toate superproducţiile americane, care în anii trecuţi au avut vânzări foarte mari de bilete în China.

Însă filmele care au un buget de promovare limitat sau care nu întrunesc condiţiile cerute de autorităţile de la Beijing nu pot profita de uriaţa piaţă chineză.

Aceste producţii, relativ minore, ar putea fi ajutate de China Film. Casa de producţie a guvernului comunist plăteşte realizarea filmului, îl bagă pe lista filmelor permise şi reţine o parte din încasări. În felul acesta, câştigă atât regizorii şi actorii americani dispuşi să lucreze cu autorităţile de la Beijing, cât şi statul chinez.

Şi chiar dacă se gândeşte să lungească lista de filme străine permise de la 34, la 44 pe an, guvernul chinez şi-ar întări aşadar şi mai mult monopolul pe care în are asupra distribuţiei cinematografice.