Sari la conținut

Hoţii pun în pericol turiştii din parcul natural Apuseni

Un orădean aflat în drumeție cu familia în munţii Bihorului a surprins un cioban care luase un stâlp de marcaj turistic. Era chiar indicatorul cel mai important din zonă, care arăta direcţiile spre destinaţiile căutate de turişti. Aşa că l-a pozat ca să arate autorităţilor fapta.

„Am scos aparatul şi am făcut fotografia. Dar, cum a văzut aparatul, s-a întors şi a abandonat stâlpul respectiv”, a povestit turistul.

Salvamontiştii s-au îndreptat imediat spre locul indicat de turist. Ştiau că în lipsa unui indicator, drumeţii se puteau rătăci foarte uşor.

E un nod de bifurcaţie al mai multor trasee. Traseu foarte dificil. pe care dacă nu îl abordezi pe traseul turistic se pot produce accidente foarte grave, ca anul trecut, când un turist maghiar a căzut în gol 80 de metri”, explică Mircea Petrescu, de la Salvamont Bihor.

Nu a fost singurul marcaj distrus. Câteva sute de metri mai încolo, alt indicator a fost vandalizat.

Yvette Mîrza- reporter Digi24: „Indicatorul din Şaua Poieni este pus la pământ aproape în totalitate; pe acest indicator se văd şi acum urmele lanţurilor, cum oamenii au încercat să îl scoată din pământ şi să îl fure. În plus, aceste săgeţi care ar trebui să îi ajute pe turişti, acum indică direcţia greşită”.

„Normal, indicatorul de Padiş indică către Vârful Poieni. El ar trebui să indice în partea asta şi stâna de Vale să fie aşa. Aproape perpendicular faţă de cum e acum”, explică salvamontistul.

Salvamontiştii spun ca sunt multe zone în care indicatoarele turistice au fost distruse sau furate. Au găsit și o soluţie temporară.

„Înspre Padiş tot aşa, zonă fără pădure unde erau șase stâlpi metalici, deja au dispărut doi stâlpi şi pe aceia i-am înlocuit cu brazi uscaţi”, spune Mircea Petrescu.

Săptămânal avem astfel de informaţii că de pe traseele turistice se sustrag indicatoare. Jandarmii montani din Stâna de Vale patrulează în fiecare zi pe trasee”, susține Ion Mureșan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor.

Deocamdată niciun hoţ nu a fost prins în flagrant. Cei care fură indicatoarele turistice riscă să fie amendaţi ori chiar să ajungă după gratii.