Ia românescă, din nou la modă. O cămașă tradițională poate ajunge la 2.000 de lei

Data publicării:
corina craciun

La acest sfârşit de săptămână se sărbătoreşte Ziua Internaţională a iei, iar in Capitală se desfăşoară un târg dedicat veşmântului tradiţional.

Se poarta ia „vintage”. Cu cât lucrătura este mai veche, cu atât crește și prețul cămășii.

Unii producători au făcut o afacere de succes din vânzarea de ii. Cele noi şi stilizate sunt mai ieftine, dar nu respectă întru totul tradiţia. Preţurile variază între 200 şi 800 de lei.

Cele vechi însă, unele de peste 80 de ani, create conform obiceiurilor de veacuri, ajung şi până la 2.000 de lei bucata.

Una dintre clientele târgului de și este Ana, care şi-a dorit de multă vreme un veşmînt tradiţional. Cum bunica şi străbunica nu i-au putut oferi aşa ceva, tînăra s-a hotărât să-şi cumpere. „Eu nu am o ie și de multe ori simt nevoia să o port la tot felul de evenimente*, spune Ana.

Ia românească a fost promovată în Europa de regina Maria. Portul tradiţional românesc i-a inspirat însă şi pe designeri precum Galliano, Tom Ford şi Yves Saint Laurent. Ţinutele populare, nelipsite în multe sate la marile sărbători, este mai nou şi pe gustul orăşenilor.

Târgul de ii româneşti se va încheia cu o petrecere de Sânziene, organizată cum se cuvine: fetele vor împleti coroniţe pe care apoi le vor arunca pe acoperişul casei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri