Iarmaroc de Sfântul Ilie, în București, ca pe vremea bunicilor

Data publicării:
iarmaroc subcarpati

Toate privirile s-au îndreptat către cămaşa tradiţională românească de sărbătoare, confecţionată din bumbac, in sau borangic şi împodobită cu mărgele şi broderii.

Trecătorii s-au înfruptat din cele mai gustoase feluri de mâncare ale sezonului, dar şi din băuturile vrednice de o aşa mare sărbătoare. Ţuica fiartă, spun petrecăreţii cu experienţă, trebuie consumată în funcţie de starea sufletească. Dacă omul este supărat, pălinca trebuie să fie tare, iar dacă clientul e bine dispus, ajunge şi o ţuică slabă.

„Avem o ţuică de un an, noi îi zicem ochii lui Dobrin, avem o ţuică bătrână, maturată în butoaie de dud”, și-a lăudat marfa Emil Florescu, pomicultor.

Muzica tradiţională şi dansurile au evocat zarva din iarmaroacele de altădată. A fost însă o zi de sărbătoare şi pentru iubitorii artei contemporane, care au avut propriul lor iarmaroc, într-o grădină din capitală. Nicu Duţă a absolvit Universitatea de Arte, sectia Grafică. Este ilustrator, iar lucrările sale sunt inspirate din cultura tradiţională.

„Din frustrări, din experienţe, din bucurii, nu vin dintr-un loc anume special. Am tricouri, print pe lemn, carneţele, jucăriile mele, sacpşe, cărţi de grafic design”, explică Nicu Duță de unde îi vin ideile.

Tânărul visează să-şi deschidă propria sa cafenea artistică, aşa că şi-a propus să colinde târgurile de artizanat ale ţării, ca să strângă bani pentru a-şi îndeplini visul. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri