Ion Caramitru, Mircea Mureşan şi Elisabeta Bostan, premiaţi de Uniunea Cineaştilor

Data publicării:
ion caramitru tnb.ro crop

 

Sala Ateneului Român a devenit neîncăpătoare, luni seară, pentru invitaţi, dar şi pentru cineaştii români, care au fost premiaţi de UCIN pentru ideile şi munca lor, ce s-au transformat în capodopere cinematografice.

Gala organizată de Uniunea Cineaştilor din România şi ale cărei gazde au fost Alexandra Velniciuc şi tatăl acesteia, Ştefan Velniciuc, a început cu proiecţia unui documentar realizat de Vlad Leu, care urmăreşte traseul UCIN.

Actorul, regizorul și directorul Teatrului Naţional Bucureşti Ion Caramitru a fost primul căruia i-a fost înmânat premiul de excelenţă din partea UCIN.

"Cu cât suntem mai puţini, cu atât suntem mai puternici. În sistemul profesionist al uniunilor de creatori funcţionează, după calculele noastre, vreo 12.000 de artişti. (...) Ne adunăm de fiecare dată când putem pentru a aduce din nou în faţă interesele noastre profesionale şi drepturile noastre, care sunt cele care se deduc din arta pe care o facem. Nu prea suntem luaţi în seamă. Parcă despre cultură se vorbeşte mai puţin ca oricând", a declarat Ion Caramitru, pe scena Ateneului Român, după ce i-a fost înmânat premiul.

Pentru contribuţia adusă cinematografiei, Ion Caramitru a primit şi trofeul onorific din partea Uniunii Cineaştilor din România.

Premiul de excelenţă i-a fost acordat şi regizoarei Elisabeta Bostan. "Este un moment extraordinar. (...) Cu toţii am luptat ca să arătăm că ţara noastră este frumoasă, nu se poate ca în momentul acesta să abdicăm", a spus regizoarea.

De asemenea, premiul de excelenţă i-a fost acordat regizorului Mircea Mureşan, care a spus că unica sa casă a fost cinematografia.

"Mă înclin în faţa dumneavoastră şi vă mulţumesc. (...) Din cei mulţi ani pe care îi am, vreo 75 au fost doar cinematografie", a completat cineastul în vârstă de 84 de ani.

Totodată, premiul de excelenţă în cinematografie i-a fost atribuit actriţei Eugenia Bosînceanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri