Islanda, țara în care unul din zece locuitori va publica o carte

Data publicării:
carti islanda

 

Un islandez din zece va publica o carte la un moment dat, potrivit BBC.

Capitala Reykjavik este plină de scriitori și pare a fi într-un permanent festival al cărții. „Scriitorii sunt foarte respectați aici. O duc bine, unii chiar iau salariu”, explică Agla Magnusdottir, șeful Centrului pentru Literatură din Islanda, care oferă susținere din partea statului în domeniu.

„Scriu de toate - povestiri, poezie, cărți pentru copii, literatură erotică - dar cea mai mare dezvoltare o are literatura mistery”, subliniază el. Vânzările de cărți polițiste au crescut uimitor - dublu față de oricare dintre țările vecine.

„Suntem o națiune de povestitori. Când era întuneric și frig, nu aveam nimic altceva de făcut. Grație scrierilor din trecut am fost mereu înconjurați de povești. După independența de Danemarca, în 1944, literatura ne-a ajutat să ne definim identitatea”, explică Solvi Bjorn Siggurdsson, scriitor. El aduce un omagiu laureatului islandez al Nobelului pentru literatură Halldor Laxness, ale cărui cărți sunt vândute acum chiar și în benzinării și în centrele turistice din întreaga Islandă. 

Islandezii au un asemenea respect față de Laxness încât fac adevărate pelerinaje la locuința acestuia. „Când a câștigat Nobelul, în 1955, a făcut cunoscută literatura islandeză modernă. Ne-a dat încrederea de a scrie”, subliniază Solvi. 

Aproape fiecare familie din Islanda primește în cutia poștală un catalog cu cărți, iar cadoul obișnuit de Crăciun este o carte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri