Sari la conținut

Istoria alertelor meteo. Când se emit codurile roşii

Sunt deja 10 ani de când România foloseşte codurile de culoare pentru emiterea avertizărilor de fenomene meteorologice periculoase.

Din anul 2008 s-a alăturat şi proiecutului EMMA care a iniţiat METEOALARM. Conceptul METEOALARM a fost discutat pentru prima dată în urma furtunilor deosebit de puternice Lothar şi Martin care s-au produs în Franţa, Germania, Elveţia şi Italia în perioada 26 - 28 decembrie 1999.

În 2008 prototipul a devenit operativ, iar până în anul 2017 va fi în desfăşurare faza 4 a proiectului. Iniţial, de METEOALARM s-a ocupat serviciul francez de meteorologice, Meteo-France, iar din faza a doua a proiectului, au preluat această sarcină Serviciul Meteorologic Austriac şi cel Olandez, alături de un număr tot mai mare de ţări participante.

În prezent sunt în număr de 33 de ţări, iar zilnic, pe site-urile dedicate pot fi văzute toate avertizările meteo emise de acestea. De când s-au introdus codurile de culoare, în România s-au emis 5 coduri roşii.

Trei dintre ele au fost pentru viscol şi s-au emis în anul 2014. Două în luna ianuarie şi ultimul în luna decembrie. S-au emis şi două coduri roşii pentru temperaturi extrem de ridicate. Primul a fost în anul 2007, când, în data de 24 iulie, la Calafat s-au atins 44,3 grade Celsius. Cel de al doilea cod a fost emis în 2015, pentru judeţele Arad şi Bihor. Fiecare ţară are propriile praguri pentru alertele meteo, în funcţie de climatologia locului.

Chiar şi în aceeaşi ţară codurile pot fi diferite în funcţie de zonă. De exemplu, în România, în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea codul roşu pentru temperaturi extreme se emite dacă maximele depăşesc 42 de grade Celsius, în timp ce în restul ţării sunt suficiente doar 39 de grade.