Istoria în imagini. Colecţionarii de fotografii sunt interesaţi de Bucureştiul comunist

Data publicării:
foto bucuresti

Mărturii ale dezvoltării oraşului, imagini ce surprind obiceiuri ale acelor vremuri, dar şi metehnele unui sistem. Cozile la magazine sau la pompele de alimentare sunt doar câteva dintre amintirile redate în fotografii. Dar şi munţii de betoane, zecile de macarale şi miile de muncitori ce roiau pentru ridicarea Capitalei sunt dovezi de istorie vie.

Ioanis Stamatogianinis a lăsat Grecia în urmă după ce a descoperit Bucureştiul, acum peste 40 de ani. Pasiunea pentru fotografie l-a făcut să se îndrăgostească de capitala României, mai ales că a ajuns aici când totul se prezenta sub forma unui şantier uriaş de construcţii în perioada comunistă. Preţuieşte fiecare fotografie şi spune că valoarea ei este dată în timp.

Pentru Dan Ghelase amintirea perioadei comuniste este încă vie, poate şi pentru că, din când în când, parcurge fotografiile în care din rutina zilnică a românilor nu lipseau cozile la magazine: „Nu puteţi să vă închipuiţi! Campioane erau cozile la benzină. Stăteam o săptămână făceam la schimb cu colegii. Tot timpul acolo era unul care muta maşinile la toţi, era nebunie. De mers, mergeam duminica o dată la două săptămâni cu porţie, 20 de litri lunar. De două ori mi s-a furat şi borseta cu tichetul de am rămas în aer”.

În anul 2014, studiile arată că 40% dintre români sunt nostalgici după comunism.

„După părerea mea oamenii au ţinut minte lucrurile frumoase şi au decis să uite toate lucrurile rele, mizeriile epocii respective. Cozile uriaşe dificultăţile cu care puteai să îţi procuri o carte bună să nu mai vorbim dacă vroiai să faci o vizită în străinătate”, afirmă Dan Pop.

Alţii spun că este normal ca regretul după vremurile trăite înainte de 1989 să fie încă prezent.

„Chiar acum am vorbit cu portarul şi îmi spunea că este profesor şi că el acum nu găseşte de lucru la 55 de ani decât ca paznic, e de înţeles. Foarte multă lume a rămas fără lucru”, spune Lucian Pârvulescu.

Mulţi dintre cei pasionaţi de fotografie şi-au postat operele, alcătuite din momente imortalizate în timp, pe internet şi spun că este foarte important ca şi cei care nu au trăit în perioada comunismului să aibă o imagine reală a acelei perioade.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri