JURNAL EXTERN. Ioana Avădani: România se auto-menține în poziția de recipient al ideilor și beneficiilor europene

Data publicării:
06012013 20je1-42305

Noi am intrat în Uniunea Europeană și ne-am atins țelul. Țelul politicii noastre externe a fost aderarea la Uniunea Europeană și la NATO. Dincolo de aceste țeluri, care erau mai degrabă emoționale, noi nu am mai avut o viziune de perspectivă. Întrăm în UE ca să ce? Ca să ne dezvoltăm agricultura, ca să ne dezvoltăm forța de muncă.

România se auto-menține în poziția de recipient al ideilor și beneficiilor europene, nu în negociator sau contribuitor de soluții”, a spus Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Ioana Avădani a mai menționat că apartenența la Uniunea Europeană înseamnă „să te bucuri de suișurile, dar să suferi și coborâșurile Uniunii”.

Analist economic: Începând cu 2014, America va intra într-o spirală de cheltuieli foarte mari

Statele Unite au evitat în ultimul moment căderea în „prăpastia fiscală”. Congresul american a votat un pachet de măsuri care previne creşterea taxelor şi taieri de cheltuieli care ar fi împins cea mai mare economie a lumii în recesiune. Problemele nu s-au terminat însă, pentru că măsurile adoptate sunt doar temporare.

Pericolul încă nu a trecut, depinde cum privești, din punct de vedere al piețelor, sau din punct de vedere al economiei. Pe termen lung este absolut nesemnificativ, chiar neglijabil ce s-a hotărât la sfârșitul anului. Pentru economie șocul de moment e mai mic, din punct de vedere bursier lucrurile arată acum cum nu se poate mai bine. Piețele anticipează cam cu jumătate de an evoluțiile din economie și putem spune că anul nou aduce semne bune însă piețele sunt prin definiție capricioase. Trebuie avut în vedere că, începând cu 2014, America va intra într-o spirală de cheltuieli foarte mari pe partea de sănătate, iar aceste cheltuieli, în ani, vor căpăta o dimensiune absolut copleșitoare”, a spusVictor Popa, analist economic, în direct prin telefon de la Londra.

Urmăriți discuțiile din emisiunea „Jurnal extern” în materialele video atașate sau puteți urmări integral emisiunea AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri