JURNAL PENTRU COPII. Ce câini li se potrivesc celor mici

Data publicării:
caini nice

De aproape doi ani, Ruxandra și Luca fac cea mai bună echipă. Deși se spune că dalmațienii sunt foarte greu de controlat și extrem de neascultători, fetița nu s-ar despărți niciodată de cațelul ei.

„Luca e cățelul potrivit pentru mine, pentru că suntem la fel: amândoi suntem năzdravani, jucauși”, spune Ruxandra.

„De ce l-am ales pe Luca pentru Ruxi? Ruxi e o neastâmpărată, mereu pusă pe șotii, iar pe dalmațian, ca rasă, exact asta îl caracterizează”, explică Lelia Budai, mama Ruxandrei. Iubirea dintre ei este foarte frumoasă: practic ei dorm împreună, se plimbă împreună, fac prostii împreună.

„Părerea mea este că rasele potrivite sunt cele care au un temperament echilibrat, care au o dimensiune potrivită pentru vârsta copilului și care până la urmă se fac foarte plăcuți și foarte agreați de copii”, spune Cătălin Cornea, specialist în dresaj canin.

Daiana este o puștoaică de 10 ani cu o fire energică. Așa că are un câine pe măsură.

„O cheamă Cita Zăpăcita, pentru ca este un câine zăpăcit și asta îmi place cel mai mult la ea. Nu îmi plac cățeii așa liniștiți, care se plimbă frumos pe lângă mine”, spune Daiana.

„Copiii agitați de obicei pot fi foarte bine conectați. Câinii cu un temperament puțin mai exploziv, pentru că se potențează reciproc că energie și își consumă unul altuia energia, au de unde să ofere această energie și atunci lucrurile se așază”, explică dresorul Cătălin Cornea..

Nadi are 1 an și două luni și se înțelege perfect cu câinele ei uriaș, dar blând și prietenos.

„În primul rând, este cățelul potrivit pentru că rasa lui, Arash, dogul german, este o rasă blândă. Pe cât este de masiv și pare fioros, mai ales că este și negru, este blând”, spune mama lui Nadi. „O lasă să îi facă absolut orice, de la trasul de urechi până la călăritul lui Arash, trasul de coadă, iar când ieșim afară, deja îl ține de lesă pe distanțe scurte și este o rasă potrivită pentru copii mici”, continuă mama lui Nadi.

 „Nu putem să avem un copil foarte mic cu un câine foarte energic, pentru că acest câine, din dinamica lui, poate să deranjeze copilul și asocierile sunt din ambele părți neplăcute”, arată Cătălin Cornea.

Cum se dresează un câine

Însă orice câine, mic sau mare, blând sau mai agresiv, trebuie educat, așa că, trebuie să ținem cont de câteva sfaturi simple.

Cătălin Cornea spune că mai întâi este importantă crearea unei legături cu animalul. „În condițiile acestea, pe bază recompensei, reușesc să o conectez la mine, să îi câștig încrederea și după aceea încep să o învăț primele noțiuni: să urmărească mâna cu recompensa, după care îi ofer recompensa pentru că face treaba asta”, explică el, exemplificând cu o cățelușă.

Una dintre comenzile pe care orice puști o poate exersa acasă, alături de cațelușul său este „Culcat!”.

De exemplu, îi spun „culcat!” și duc recompensa către pământ, după ce a învățat să urmărească recompensa și mâna cu recompensa. Pot să învăț câinele să ia și anumite poziții cum ar fi „culcat!”, explică dresorul Cătălin Cornea.

Prietenii, fie ei și necuvântători, trebuie aleși cu grijă. Dincolo de joacă, un cățel înseamnă și responsabilitate. Și dacă îndepliniți și această condiție nu este nimic mai frumos decât o zi petrecută alături de cel mai bun prieten!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri