JURNAL PENTRU COPII. Cea mai veche casă din București

Data publicării:
casa melik

„Copiii ar trebui să vină aici să vadă cea mai veche casă din Bucureşti. Nu este puţin lucru. A trecut prin multe casă aceasta şi a avut deasupra un îngeraş păzitor care a ocrotit-o de toate relele şi ne-a adus-o în forma asta până în zilele noastre. În al doilea rând, eu cred că ar fi bine să vină copiii pentru că, acum, în această casă este expusă o colecţie de artă care a aparţinut unui colecţionar român stabilit la Paris, Gheorghe Răuţ. Şi această colecţie este interesantă pentru că reuneşte în cadrul ei nu numai pictură, nu numai grafică dar şi obiecte de artă decorativă, piese de mobilier, piese textile, piese ceramice, sculptură din Extremul Orient”, spune Mihaela Murelatos, conservatorul casei Melik.

Casa Melik ascunde multe poveşti. Ea a fost construită în urmă cu aproape trei secole, pentru un om foarte bogat. Primul om care a locuit aici era un boier spătar. Casa a fost ridicată special pentru el, iar în anul 1815, atunci când a murit, construcţia a rămas moştenire urmaşilor.

„Este bine de ştiut că boierul spătar avea un rol important, era boier de prim rang, avea rol de ceremonie, purta însemnele domnitorului, iar ulterior a primit şi sarcina de comandant al oştirii”, spune Mihaela Murelatos.

Urmaşii boierului au vândut casa unui negustor armean pentru o sumă substanţială la acea vreme, 1.400 de taleri.

Soţia celui care a dat numele clădirii şi-a pierdut viața într-un accident cumplit.

„A trăit până în 1913, când, din păcate, şi-a găsit sfârşitul în această cameră. Era foarte în vârstă, citea la lumina lumânării. A adormit cititnd şi lumânarea s-a răsturnat. Aşa s-a produs un incendiu”, povesteşte Mihaela Murelatos.

„Dar mai are un secret casa Melik, mai puţin trist. În perioada Revoluţiei de la 1848, în podul acestei casei au fost ascunşi Ion Heliade Rădulescu, CA Rosetti şi Brătianu”, adaugă ea.

„Se spune că în casele vechi ar fi posibil să fie fantome, dar eu lucrez aici de 20 de ani şi nu ne-am întâlnit cu nicio fantomă. Oricum, casa cred că este protejată de un spirit bun pentru că a reuşit să treacă prin multe”, mai spune Mihaela Murelatos.

Un alt secret păstrat multă vreme este că, pe vremuri, Casa Melik făcea legătura cu alte imobile din Bucureşti printr-o reţea de tuneluri.

„Noi nu excludem posiblitatea ca în secolele 18-19 să fi existat asemenea tuneluri. Nu excludem, mai ales că din ce în ce mai multă lume ne întreabă acest lucru (...) Mă gândesc că dacă arhitectul I. Melik a ascuns în această casă pe fruntaşii revoluţiei căutaţi de Agie, probabil că i-o fi scos pe undeva pe acei revoluţionari”, spune Mihaela Murelatos.

Timpul a trecut şi casa a fost transformată într-un muzeu în care sunt păstrate lucrări valoroase. Totodată, la Casa Melik, chiar pe verandă, se ţin cursuri de pictură şi desen pentru copii.

O vizită la Casa Melik nu este deloc costisitoare. Preţul unui bilet pentru adulţi este de 7 lei, iar copiii plătesc doar 3,5 lei. După ce aţi trecut pragul acestei case aveţi impresia că vă intoarceţi în timp şi ajungeţi în Bucureştiul secolelor 16-17, despre care s-au scris zeci de mii de pagini.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri