JURNAL PENTRU COPII. Cum alegem cărțile pentru cei mici

Data publicării:
carti

Alberta are 6 ani şi cea mai mare pasiune a ei sunt cărţile. Părinţii au început să-i citească poveşti de cand era bebeluş, iar acum nu se mai poate despărţi de ele. Specialiştii sunt de părere că niciodată nu este prea devreme pentru a le citit celor mici.

„Dacă de la 3 luni mama îi spune o poveste, chiar dacă el poate da impresia că nu o ascultă sau nu o aude, la 7-8 luni va dori să atingă cartea de poveşti şi imaginile respective şi deja, dacă vorbim de un copil de 1 an, el poate să îşi aleagă singur cartea sau să dea singur paginile”, explică Anca Boalcă, psiholog.

„Aş vrea să devin şi eu mare să citesc multe carţi singură şi să citesc câte carţi vreau eu”, spune Alberta. „Întotdeauna am crezut în zicala "ai carte, ai parte" şi atunci i-am insuflat dragostea aceasta de a citi, mai la început atrăgând-o cu poveştile, cu sunetele şi a început pe parcurs să-i placă şi totdeauna are pasiunea de a deschide o carte, de a o rasfoi, de a se uita în ea”, explică tatăl fetiței.

Alegerea cărţilor pentru copiii mai mici de 1 an poate fi o sarcină dificilă, aşa că specialiştii ne dau câteva sfaturi. „Pentru copiii până într-un an de zile sunt recomandate cărţile cu sunete: "glasuri vesele", "ferma animalelor", "animale domestice", "animale sălbatice", "omida mâncăcioasă", diverse poveşti dar foarte scurte şi cu imagini sugestive”, subliniază un librar.

După vârsta de 1 an, părinţii au mai multe variante. De pildă...„Sunt recomandate cărţile cu text, 2-3 strofe, poezii cât mai scurte, carţile: "Rime pentru mama", "Rime cu aripioare", "Rime cu antenuţă", "Povestea gentuţei roşii".

„Îi lăsăm să îşi aleagă cartea dorită în ziua respectivă, îi lăsăm să dea paginile, îi lăsăm să atingă imaginile, le povestim despre personajele din cartea respectivă”, ne sfătuiește psihologul.

Mama şi tata citesc în fiecare seară povesti şi îmi place la nebunie că visez seara frumos, cu prinţi şi prinţese”, mărturisește Alberta.

După varsta de 3-4 ani, copiii îşi pot alege singuri cărţile. „De pe la 3-4 ani, copiii încep să aibă personaje preferate: cărţile cu maşini "cars", Winnie the pooh", Albă ca Zăpada", "Scufiţa roşie"..astea sunt preferatele lor”, explică librarul.

„Eu o iubesc pe Cenuşăreasa pentru că este o prinţesa foarte frumoasă şi munceşte foarte mult, spre deosebire de surorile ei!”, spune Alberta.

Şi dacă ştim ce cărţi să le alegem copiilor, nu trebuie să uităm că...„În momentul în care citim cu copilul nostru îi acordăm timp, îi înţelegm nevoile mai bine, comunicăm mai bine cu el, observăm cum îşi imaginează el personajele respective, asta îl ajută”, subliniază psihologul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri