Sari la conținut

JURNAL PENTRU COPII. Istoria și legendele Castelului Corvinilor

Castelul Corvinilor de la Hunedoara este unul dintre cele mai vechi monumente medievale din România.

Primul proprietar al acestui castel a fost Ioan de Hunedoara, în anul 1419. De atunci, castelul Corvinilor a fost stăpânit de mai bine de 20 de persoane

Înainte ca acest castel să intre în posesia statului român, in anul 1918, a aparținut statului austriac și apoi Austro-Ungariei.

Castelul Corvinilor are 42 de încăperi, două terase, două poduri și o suprafață de 7.000 de metri pătrați.

În istoria sa de şase veacuri, Castelul Corvinilor a fost deseori distrus şi folosit ca depozit. Imaginea sa romantică de astăzi nu se potriveşte deloc cu realitatea vremurilor trecute.

Un cunoscut site american le-a cerut cititorilor să nominalizeze într-un sondaj cele mai înfricoșătoare clădiri de pe planetă.

Castelul Corvinilor a fost clasat pe locul al doilea între cele mai înfricooatoare clădiri din lume, fiind întrecut doar de Templul Wat Rong Khun, din Thailanda.

Castelul ascunde un bastion de tortură, la capătul unui coridor îngust care coboară în subsoluri, acolo unde un manechin spânzurat de tavan îi sperie pe turiști.

Despre Castelul Corvinilor s-au spus multe poveşti, mai mult sau mai puţin adevarate.

Una dintre legende spune că Vlad Țepeș ar fi fost închis vreme de șapte ani într-o temniță bine păzită de la Castelul Corvinilor și , de foame, s-ar fi hrănit cu șobolani.

O altă legendă se leagă de fântâna din curtea interioară a castelului. Se zice că existau trei prizonieri turci cărora li s-a promis libertatea în caz că reușeau să dea de apă.

Legenda spune că prizonierii au săpat timp de 15 ani cu dalta şi ciocanul. La 30 de metri sub pământ au găsit apă, dar bucuria lor a fost de scurtă durată. Li s-a spus că nu vor fi eliberaţi!

Ca ultimă dorință, ei au cerut permisiunea să scrie pe zidul fântânii „Apă ai, inimă n-ai", ca un reproș față de promisiunea încălcată.

În zilele noastre turiştii obişnuiesc să arunce monede în adâncul fântânii, ca să răsplătească, simbolic, truda prizonierilor.

Castelul Corvinilor a fost învăluit dintotdeauna în mister. Exista zeci de povești despre fantome, cavaleri, domnițe sau călugări-spioni.