JURNAL PENTRU COPII. Principele Radu: Dacă ai să faci numai ce este bine, o să ai numai de câştigat

Data publicării:
miruna cu principele duda

Ştiu că v-aţi născut la Iaşi, într-o familie de medici. Cum a fost copilăria dumneavoastră?

A fost o copilărie fericită fiindcă am avut bunicii, care aveau o casă cu grădină şi, într-un orăşel de lângă Iaşi, liniştit, toată atmosfera era foarte diferită de ce trăim noi în zilele de astăzi, aşa că a fost o copilărie fericită.

Aţi absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Cum vi s-a părut meseria de actor?

A fost o întâlnire foarte frumoasă a vieţii mele, mai mult decât o meserie. Profesia aceasta a fost ca un fel de aventură, ca şi cum aş fi evadat dintr-un loc unde eram închis şi mă plimbam cu sufletul şi cu mintea pe unde voiam, ca într-un fel de lume a poveştilor. A fost o perioadă foarte frumoasă.

Dar prima zi de şcoală? Vă mai aduceţi aminte cum a fost?

Da. Am avut un excepţional învăţător. Când m-a dus mama la şcoală să mă înscrie, undeva prin vară, învăţătorul s-a uitat la mine de sus până jos şi a spus că sunt destul de prezentabil, de bine îmbrăcat şi că ar vrea să mă aibă în clasa lui. Au fost patru ani fantastici.

M-am documentat şi am aflat că vă plac copiii foarte mult! Care sunt lucrurile pe care orice părinte ar trebui să le facă împreună cu propriul copil?

Cred că ar trebui să aibă grijă ca procesul de educare să nu meargă într-o singură direcţie. Sportul, în afara şcolii, este o preocupare fundamentală pentru ca un copil să crească bine. În afară de sport, îndemânarea este foarte importantă - de exemplu, majestatea sa regele meştereşte într-un alelier auto, eu mă duc cu plăcere în atelierul de tâmplărie. Al trelea lucru este cititul. Cărţile au o mare influenţă asupra ta, mai ales când eşti mic .

Eu mă joc mereu cu tata șah. Ce înseamnă expresia „șah la rege”?

Regele, spre deosebire de cel de pe tabla de şah, este persoana care încarnează cel mai bine statul, aşa că orice fel de ştirbire sau lovire adusă persoanei sale loveşte întreaga ţară şi întreaga istorie. Dovada este că atunci când regele a fost obligat să plece, în 1948, o întreagă naţiune a avut de suferit. Aceasta este învăţătura expresiei. La rege nu trebuie să dai şah pentru că suferă întreaga tablă de şah, nu numai o singură persoană.

Ce sfaturi de viaţă îmi poate da Alteţă Voastră? Aşa, ca de la un om mare la un copil!

Sunt convins că dacă ai să continui, că dacă ai să faci numai ce este bine, o să ai numai de câştigat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri