JURNAL PENTRU COPII. Zece lucruri de făcut la vârsta de 8 ani

Data publicării:
08122012 20lucruri-37529

Radu și Ștefan sunt doi copii cărora le place să se joace, să asculte muzică și să colinde pe străzile din București. Însă ei ar trebui să facă mai mult de atât. Sociologii au întocmit o listă cu 10 lucruri pe careorice copil de 8 ani ar trebui să le facă.

Să își gestioneze singur banii

Să citească singur o cărticică simplă

Să facă experimente științifice diverse

Să își aleagă singur hainele și tunsoarea

Să meargă pe stadion sau la un concert

Să prepare o rețetă simplă, singur

Să își pună și să strângă singur masa

Să facă și să scrie singur o felicitare pentru cineva drag

Să facă un avion simplu de hârtie

Să își facă ordine în propria cameră

„Îmi gesionez singur bănuții de acum un an. Înainte practic nu îi foloseam deloc. Doar îmi plăcea să îi am. Acum îi folosesc pentru tot felul de chestii”, spune Radu.

„Este normal ca un copil trebuie să facă niște lucruri singur. Este normal ca un copil să învețe să își asume lucruri legate de viață, de îngrijire personală, de spălat pe dinți, de strâns hăinuțele care sunt murdare”, explică Cristiana Bogdan, psiholog.

Lui Radu, cel mai plăcut lucru din lista celor 10 i s-a părut: „Îmi amintesc că era o zi de duminică, una frumoasă, ieșisem în parc, găsisem hârtie, nu aveam ce să facem iar eu la timpul respectiv vroiam să mă fac aviator, așa că mi-am facut un avion. Să îmi satisfacă cunoștințele și nevoile”.

Radu nu a stat mult pe gânduri și i-a făcut un test și prietenului său.Câte din cele 10 lucruri a făcut Ștefan până la varsta de 8 ani?

„Am citit la grădiniță câteva povești, dacă se pot pune și alea, dardacă ar fi să o luăm de la școală ar fi Colț Alb”, spune el.

Și alte lucruri sunt importante

Tatăl lui Radu crede că, în afară de cele 10 lucruri, mai sunt și altele, la fel de importante.

„Să își caute măcar de mâncare, dacă nu să își pună, deci să evite să spună "mama mi-e foame", să învețe să își facă un minimum de ordine, să se lege la șireturi, să se îmbrace singur, să învețe să își facă patul dimineața”, subliniază Ionel Minea.

Și lista lucrurilor pe care ar trebui să le facă un copil poate continua. „Să ajute la strânsul mesei, la strângerea rufei, la asumarea faptului că are un serviciu. Care serviciu? Eu merg la școală pentru a deveni un om învățat, un om adult, un om care să știe ceva”, spune Cristiana Bogdan.

Dacă nu ați făcut aceste lucruri, este timpul să treceți la treabă. Iar dacă sunteți părinți, aveți grijă ca micuții voștri să se apuce, rapid, să bifeze, acțiune după acțiune. Cu cât învață mai repede să se descurce, cu atât le va fi mai ușor în viață, spun specialiștii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri