La un pas de talibani în Himalaya: Cei cinci români care au ajuns pe vârful Nanga Parbat au evitat un atentat soldat cu moartea a 11 alpinişti

Data publicării:
nanga parbat

Foto: Facebook/Expediţie Românească Nanga Parbat 2013

Cinci alpinişti din România s-au apropiat luna trecută în mod periculos de un grup de terorişti talibani pe masivul Himalaya, reuşind însă să evite o tragedie. Traseul românilor a trecut foarte aproape de locul în care membrii grupării islamiste au plănuit un atentat soldat cu moartea a 11 alpinişti.

Românii au rămas în viaţă pentru că, în ultima clipă, au hotărât să îşi schimbe traseul de urcare.

Zsolt Torok, Teo Vlad, Marius Gane, Bruno Adamcsek şi Aurel Sălăşan şi-au început expediţia pe 5 iunie. În momentul atacului, ei urcau spre vârful Nanga Parbat (8126 m), parte a lanţului Himalaya în Pakistan, considerat unul dintre cele mai periculoase ţinte de acest gen.

Echipa de alpinişti români, condusă de Zsolt Torok, a urcat pe partea opusă a muntelui către vârful Nanga Parbat, cucerindu-l în urmă cu o săptămână. Membrii echipei au fost primii alpinişti ajunşi în vârf după atentatul terorist din 22 iunie, comis la altitudinea de 4200 de metri.

Atacul armat al talibanilor s-a soldat cu moartea a 11 alpinişti străini din China, Statele Unite, Ucraina, Slovacia, Nepal şi Lituania. Mai multe expediţii au fost anulate după acest atac.

Site-ul oficial al Expediţiei: NangaParbat2013.com

Expediţie Românească Nanga Parbat 2013 pe Facebook


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri