Lecții de scuba diving de la cei mai buni scafandri din țară

Data publicării:
scafandri - GettyImages - 13 august 2015

Indicaţiile scafandrilor au fost ascultate cu mare atenţie de cursanţi. Printre ei, s-a aflat şi Oana Bugnar, care a venit la Marea Neagră tocmai din Maramureş, după ce a aflat de lecţiile de scuba diving predate de cei mai buni instructori de la Centrul de Scafandri Constanţa.

E senzaţia de presiune, de tot ce înseamnă... că poţi să mergi chiar pe jos, pe fundul apei, ceea ce nu prea poţi când înoţi. Am învăţat de la cei mai buni şi chiar e o senzaţie unică. Merită încercată de toată lumea”, povestește entuziasmată Oana Bugnar, cursant.

Cursul durează două săptămâni şi costă o mie de lei. Stelică Bănică, instructor la Centrul de Scafandri Constanţa, spune că „un echipament minim pentru o scufundare costă în jur de 1.000 de euro.”

Cei care ţin cursurile sunt adevărate legende printre scafandri. Marian Smarandache, comandantul Şcolii de Scafandri, ţine minte şi acum toate detaliile primei sale misiuni importante - acum 30 de ani, a dezamorsat o mină din cel de-al Doilea Război Mondial, descoperită în zona Midia. „A fost o activitate riscantă deoarece vizibilitatea a fost redusă. Zona aceea e o zonă aluvionară şi sunt şi curenţi puternici”, povestește acesta.

„Dacă ar fi uşor, toată lumea ar putea face. De aceea, doar cei care au o pregătire fizică deosebită, o sănătate foarte bună pot desfăşura activităţi de scufundare”, afirmă Dan Căpăţână, comandantul Centrului de Scafandri, Constanţa.

Scafandrii de luptă sunt, în general, absolvenţi ai Academiei Forţelor Navale de la Constanţa. După ce devin ofiţeri, dacă optează pentru forţele speciale, cursanţii urmează doi sau trei ani de pregătire. Există două cursuri introductive, de bază, ambele obligatorii: de paraşutist şi de scafandru. Cine le termină trece la cursul de scafandri de luptă, care durează cinci luni. Urmează apoi antrenamentele pentru operaţiuni speciale. Testele sunt dure și 30% dintre cursanţi nu reuşesc să îşi îndeplinească visul.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri