Legenda bisericii din Acâş. Lăcașul blestemat de călugării benedictini

Data publicării:
ACAS

Cu toate acestea, zidurile poartă o legendă veche de aproape un mileniu. Biserica nu poate fi tencuită, din cauza blestemului aruncat de călugării benedictini, ctitorii aşezământului.

O istorie plină de dramă şi legende. 800 de ani de poveşti pe care şi azi le mai auzi dacă ajungi în localitatea Acâş din Satu Mare. Sursa, ca un izvor nesecat de mituri, este biserica din sat. Ridicată în secolul al XVII-lea, mai întâi a fost mănăstire romano-catolică, iar apoi a fost transformată în lăcaş de confesiune reformată.

„A fost construită în aceeași perioadă cu catedrala Notre Dame și e construită în același stil, în stilul romanic și parcă ar fi soră geamănă a Abației de Cluny, din Burgundia, din Franța”, a spus Florian Pop, director Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare. De-a lungul timpului, o serie de poveşti au făcut celebru lăcaşul sătmărean. Se spune că aici a fost aruncat un blestem. „Se spune că după ce călugării benedictini, care aveau o mănăstire aici, au fost alungați după reformă, aceștia ar fi blestemat această biserică să nu poată fi terminată niciodată”, a mai spus Florian Pop.

Şi lipsa tencuielii exterioare a alimentat această legendă. Explicaţiile însă sunt cât se poate de lumeşti. „În anii 1890 a fost dată tencuiala jos pentru că arhitectul care a condus restaurarea bisericii, Suleac Fidias, prima fază de lucru pe care a făcut-o a fost că a dat jos tencuiala de pe biserică”, a spus Zoltan Dobai, preotul reformat al bisericii.

„A fost incendiată, a fost asediată, era să se prăbușească la un mare cutremur, dar uite până la urmă a învins”, a spus Florian Pop, director Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare. Acum, în biserica din Acâş se ţin slujbe pentru cei 500 de enoriaşi, dar şi pentru turiştii care vin, atraşi de frumuseţea locurilor şi a tradiţiilor. „Vin foarte mulți turiști și ne pare bine că vin și se interesează de biserica reformată, monument din Acâș, aproape zilnic vin”, a spus Zoltan Dobai. Situată pe drumul european 81, la 38 de kilometri de Satu Mare, biserica din Acâş a fost integrată într-un circuit turistic al monumentelor medievale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri