Sari la conținut

Lista românilor cu off-shore-uri în Panama 

În documentul prezentat de Rise Project avem la un loc toţi românii implicaţi cea mai mare scurgere de informații din istorie. În cele peste 11 milioane de documente sunt şi numele a peste 100 de afacerişti români.

În noua listă găsim nume noi, cu mai puţină notorietate. Robert Roşu, fondatorul casei de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații Ilie Bucuioc, patronul Ocean Fish, Dumitru Onică, fost şef al Protecției Consumatorului Olt, Ion Maticiuc, fost diplomat, Mariana Luca, om de afaceri şi o serie de directori ai OMV Petrom.

Sunt oameni care au stat în umbră şi care au dezvoltat afaceri în România, cu ajutorul unor off-shore-uri.

Totuși, printre aceste nume sunt si nume foarte cunoscute, pe care le-am aflat deja, acum câteva săptămâni. Ion Țiriac, Remus Truică, şi Elan Schwartzenberg.

Specialiştii Fondului Monetar Internațional (FMI) spun că mai ales țările în curs de dezvoltare sunt afectate de operațiunile din paradisurile fiscale, impactul în cazul lor fiind deseori calculat la aproape doi la sută din produsul intern brut.

Nu este făcută deocamdată o evaluare a câţi bani a pierdut România ca urmare a mutării profiturilor în alte ţări.

Citiți și: 
Efectele Panama Papers: Comisia Europeană va obliga multinaţionalele să publice informaţii privind taxele plătite în fiecare ţară
România s-a alăturat declarației inițiate de Franța, Germania, Spania, Italia și Marea Britanie în cazul dosarelor Panama
Panama Papers | Cum a făcut avere unul dintre cei mai bogați români. Replica SC Grup Servicii Petroliere