Locuință de lux. Lampadare în stil Empire și statueta Regelui Soare în reședința ambasadorului Franţei la Bucureşti

Data publicării:
ambasada franta ro

Stil, eleganţă şi grandoare. Aşa poate fi descrisă pe scurt reşedinţa Excelenţei Sale Philippe Gustin, Ambasadorul Franţei la Bucureşti. În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, reşedinţa şi-a deschis porţile pentru publicul larg.

Reşedinţa a fost proiectată în 1886 de către un architect olandez. Proiectul de construire a venit ca urmare a relațiilor diplomatice stabilite între România și Franța, în 1880.

Clădirea, destinată să găzduiască Legaţia Franţei în România, a fost inițial închiriată pentru suma de 12.000 franci aur pe an iar mai târziu, în 1919, cumpărată de către Guvernul francez cu 400.000 franci aur.

Lampadare în stil Empire, mobilier Ludovic al XVI lea, tapiserie Gobelins, obeliscuri egiptene din porţelan de Sevres, toate subliniază momente din istoria reşedinţei. Biblioteca nu face excepţie.

Un loc încărcat nu doar de istorie, dar şi de prezenţa obiectelor de artă valoroase, ce îşi au propriile poveşti.

Statueta Regelui Soare, amplasată în holul principal al reşedinţei, atrage privirile tuturor.

Statueta este o replică la dimensiuni reduse realizată de sculptorul francez Francois Girardon. Originalul statuetei, însă, a fost turnat de Jean Balthazar Keller în 1692, măsura 17 metri înălţime cu tot cu piedestal şi cântărea 30 de tone. A fost amplasată în piaţa Ludovic cel Mare din Paris şi dărâmată în timpul Revoluţiei Franceze.

"Car cu fân" de Nicolae Grigorescu, natură moartă de Ion Ţuculescu, albume care prezintă România dar şi un volum despre Delta Dunării, obiecte de artizanat şi ceramică sunt doar câteva dintre piesele care completează, în stil românesc, decorul reşedinţei.

Iar dacă vorbim despre ceramică, atunci piesa de rezistenţă rămâne setul de vase din porţelan de Sevres.

La 120 de ani de la inaugurarea sa, reşedinţa din strada Biserica Amzei rămâne una dintre cele mai elegante clădiri din Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri