Sari la conținut

Lucruri - doar aparent - inutile din viața noastră

Micii cilindri de pe cablurile aparatelor electronice, gaura din capacul pixurilor, acel al cincilea mic buzunar de la blugi, minusculele orificii din hublourile avioanelor...La ce folosesc? La prima vedere, par niște detalii inutile. Nimic mai fals!

Iată câteva „nimicuri” care, în ciuda inutilității lor aparente, sunt departe de a fi nefolositoare.

Al cincilea buzunar la blugi

buzunar blugi

De numai cinci centimetri, acest buzunar care servește cel mai adesea drept refugiu pentru guma de mestecat sau pentru o monedă, nu are o utilitate evidentă. Totuși, funcționalitatea sa originară este mai degrabă subtilă și rafinată. În secolul al XIX-lea, când au fost inventați jeanșii, al cincilea buzunar era „buzunarul pentru ceas”, un accesoriu la fel de indispensabil în epocă precum un telefon mobil astăzi.

Găurile din converși

conversi

Vă întrebați poate ce rost au găurelele situate pe fețele laterale ale acestor bascheți de pânză? Motivul principal este de ordin practic, și nu estetic. Pur și simplu pe acolo se face aerisirea încălțămintei și se evită mirosurile dezagreabile în cazul unei folosiri îndelungate. Totodată, orificiile contribuie la confortul acestor pantofi sport.

Gaura din capacul pixului

pix capac gaura

Cine n-a suflet în capacul de la pix? Dar la ce bun un capac, dacă are o gaură în vârf? De fapt, explicația e foarte serioasă: în fiecare an, în Statele Unite, 100 de oameni mor sufocați cu un capac de pix. În trecut, acest bilanț era și mai grav. E motivul pentru care fabricanții mărcii Bic au decis să facă o gaură în extremitatea capacului. Dincolo de faptul că limitează eventuala murdărie, în cazul în care pasta stiloului începe să curgă, micul orificiu lasă aerul să circule prin capacul care s-ar putea bloca în gâtul cuiva care a avut ideea să-l „mestece”, nervos, în clasă.

De ce sunt clamele de păr ondulate?

clame

E logic, partea ondulată servește la o mai bună prindere a părului. Bine poziționate, ajută la fixarea lui.

Cilindrii de pe cablurile digitale

cabluri

Micile tuburi cilindrice sunt noduri de ferită. Alcătuite din oxid de fier magnetic, aceste protuberanțe permit îndepărtarea posibilelor interferențe electromagnetice de înaltă frecvență. Sunt ca un fel de scut integrat anti-interferențe.

Vârful ascuțit de plastic din capacul unor tuburi

tub cu capac

Foto: Ouest-France

Departe de a fi inutil, acest vârf situat în capacele tuburilor de pastă de dinți, de pildă, servește la perforarea peliculei protectoare situate pe gura tubului nedesfăcut.

Liniuțele în relief de pe tastele F și J de la tastatura calculatorului

tastatura

Sunt repere discrete, în relief, care permit identificarea tastelor fără a le vedea, doar prin atingere. Uneori reduse la un singur punct, aceste protuberanțe sunt extrem de utile persoanelor care au probleme cu vederea.

De ce au fundul concav sticlele de șampanie și vin?

sticle cu fundul in sus - ouest-france

Întărirea fundului sticlelor de vin asigură stabilitatea respectivei sticle, pentru a nu se balansa când este pusă în picioare, pe masă. Tehnica a fost pusă la punct de producătorii de vin încă din secolul al IV-lea. Pe atunci era dificil de fabricat un fund de sticlă perfect plat. Pentru a remedia problema, producătorii au decis să stabilizeze sticlele cu un fund concav, mai gros și mai stabil.

Micile orificii din hublourile avioanelor

hublou - upintheair2011

Foto: upintheair2011.wordpress.com

Cei obișnuiți cu voiajul în avion l-au remarcat cu siguranță. Pe geamul intern al hubloului e un orificiu minuscul. Nu e un detaliu stilistic. Acest orificiu permite compensarea diferențelor de presiune între interiorul și exteriorul aeronavei. Când avionul se ridică până la atitudinea de croazieră, se creează o enormă diferență de presiune în raport cu cabina presurizată. Orificiul permite reducerea unei părți din această diferență, astfel încât geamul exterior să nu suporte singur aceste variații de presiuni.