Lumea văzută de sus, pe înțelesul copiilor

Data publicării:
elicopter

Miruna, reporter „Jurnal pentru copii”: „Dragi tovarâși și prieteni... Așa îmi spune mama că striga fostul președinte Nicolae Ceaușescu, de la acest balcon, inainte cu 15 ani să mă nasc eu! Și dacă în 1989 în piața din fața mea se strângeau zeci de mii de revoluționari, pe 1 iunie, la ora 09:00 sunt așteptate alte zeci de mii! Nu de revoluționari, ci de cei mai curioși români care vor să vadă laolaltă artileria grea a celor de la MAI: elicoptere, tancuri, mașini blindate și... Super-câini! Și cum au mai rămas doar câteva zile până la marele eveniment, am fost la Ministerul de Aviație ca să văd elicopterele care vor ateriza în mijlocul pieței.”

Miruna, reporter „Jurnal pentru copii”: Cum e lumea văzută de sus?

Robert Suflet, pilot: E un sentiment care te face de fiecare dată să te urci în aeronavă. Mai ales noaptea, când ai cer şi deasupra şi dedesuptul tau.

Miruna, reporter „Jurnal pentru copii”: Pe ce loc stau?

Robert Suflet, pilot: Pe locul copilotului sau al instructorului. Te poţi considera instructor astăzi!

„Misiunile la care participăm sunt variate-cele de ordine publică: poliţie rutieră, dar cele mai importante şi frumoase sunt misiunile SMURD, cele umanitare”, spune Robert Suflet, pilot.

Poliţia, Jandarmeria sau Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă sunt trei dintre cele 22 de instituţii aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. În România, la MAI sunt zeci de mii de angajaţi, de la cei care îi pregătesc pe viitorii poliţişti, până la oamenii care pilotează aparate de zbor, pe care orice copil ar vrea să le aibă acasă, fie şi sub formă de jucării.

Miruna, reporter „Jurnal pentru copii”: Cum au apărut elicopterele?

Robert Suflet, pilot: Prin anii 500 Î. Hr. Copiii chinezi aveau o elice din bambus, ulterior, spirala lui Arhimede, iar primul zbor, Franţa, 1907.

Miruna, reporter „Jurnal pentru copii”: Dacă vreau să pilotez elicoptere, că să fac?

Robert Suflet, pilot: Să împlineşti 18 ani şi să te înscrii la Academia de Forţe Aeriene Braşov. Avem anual oferte educaţionale. A face aviaţie înseamnă că poţi fi şi inginer, maistru militar.

Miruna, reporter „Jurnal pentru copii”: Care este diferenţa dintre elicopter şi avion?

Robert Suflet, pilot: Elicopterul aterizează în spaţii înguste.10-5 mp pentru aterizare.

***

Miruna, reporter „Jurnal pentru copii”: „Astăzi sunt pilotul Miruna! Dacă vreţi să vă urcaţi şi voi într-un elicopter, vă aştept pe 1 iunie, la MAI!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri