Lut și paie, secretul unei case cu facturi reduse

Data publicării:
casa de lut

Poştaşul ajunge rar la casa din lut şi paie ridicată la marginea oraşului Turda, pentru că nu are facturi de dus acolo.

Casa construită din lut şi baloţi de paie se încălzeşte natural, de la soare. Ca să vă faceţi o idee, acum afară sunt 16 grade Celsius, spune reporterul. Iar în interior se înregistrează 25 de grade Celsius.

O astfel de temperatură plăcută se obţine, pe lângă izolaţie, prin orientarea sudică a casei şi ferestrele mari care captează cât mai mult din lumina soarelui.

Energia electrică şi apa caldă se obţin cu ajutorul panourilor solare.

Dragoş Călian, proprietarul acestei case, spune că are nevoie de curent electric pentru iluminat, pentru frigider și laptop. Iar ziua, la scule şi alte aparate de care are nevoie.

Lutul folosit la ridicarea casei a fost luat din zonă, iar paiele au fost cumpărate de la vecini. Toată munca a fost făcută de proprietari şi de prietenii lor, deşi niciunul dintre ei nu a mai lucrat vreodată în domeniul construcţiilor.

„E mai sănătos, casa respiră. Facem de mâncare, într-o jumătate de oră pleacă mirosul. E o energie bună”, spune proprietarul.

„Viaţa într-o casă d-asta eu mă gândesc că e mult mai sănătoasă. E bun traiul în aşa ceva, mai ales că te ocoleşte factura, nu vine să-ţi intre în poştă”, spune un prieten.

Există și părerei contrare. „Mie aşa ceva nu-mi place. Mie îmi place lucru trainic, lucru sănătos. (...) Pentru că e hotar. În hotar e şoarec, şobolan, absolut totul. Care ăla scurmă la rădăcină, se surpă”, spune o localnică mai în vârstă.

Ecologiştii spun însă că o pisică rezolvă problema şoarecilor. Iar marele avantaj al casei este costul redus şi folosirea materialelor naturale.

„Costul materialelor este foarte redus, practic, utilizează deşeuri din agricultură”, arată conf. dr. ing. Dorin Beu, preşedintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi – Transilvania.

Casa de lut are o cameră, bucătărie, hol şi baie, iar ridicarea ei costat puţin peste 20 de mii de euro. Bani la care s-au adăugat cei 1.500 de euro investiţi în panourile solare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri