Maroc. Fez, o călătorie prin labirint

Data publicării:
fez

Fez este adesea o destinaţie inclusă în circuitele făcute prin Spania şi Maroc, organizate de agenţiile de turism de la noi.

Preţul unei astfel de excursii, cu zbor inclus, variază între 1.000 şi 1.500 de euro. Dacă vrei să ai răgaz pentru a descoperi pas cu pas fosta capitală marocană, atunci o poţi face pe cont propriu, dar la un preţ mai mare. Biletul de avion, cu escală prin Casablanca, singura modalitate de a ajunge acolo, porneşte de la 700 de euro.

Pentru cazare, renunţaţi la hotel şi alegeţi aşa-numitele riad, clădiri pătrate cu o curte interioară. Cazarea este în jur de o sută de dolari pe noapte.

Palatul Regelui, cea mai veche universitate din lume, atelierele de pielărie, pieţele sunt locuri pe care nu trebuie să le ratezi.

Însă cu adevărat spectaculos este oraşul vechi al Fez-ului, Medina. Aici uiţi complet de civilizaţia occidentală. Nu cedaţi tentaţiei de a vă lua un ghid pe loc, care să vă conducă prin labirint. Vorbiţi în avans pentru unul, pentru că vă va oferi siguranţă şi, mai ales, informaţii, la un preţ mult mai mic. Altfel, dacă vă aventuraţi singuri, există marele risc să vă rătăciţi.

Medina, o experienţă culinară

Acelaşi ghid vă va recomanda şi locurile de unde să faceţi cumpărături, de la care primeşte şi el un comision, de la celebrul atelier de pielărie din Medina, la magazinele de covoare, aur şi argint.

Puteţi să vă bucuraţi de ospitalitate şi de ceaiul oferit, nefiind obligaţi să cumpăraţi ceva. Dacă o faceţi, nu uitaţi să negociaţi la sânge. Tot Medina este capitala culinară a Marocului.

Nu ezitaţi să încercaţi splina de cămilă umplută, care arată ca un salam, sau ciorba de melci, dar refuzaţi capul de capră fiert. Nu ezitaţi să vă opriţi într-o ceainărie tradiţională pentru a savura o băutură de plante sau să cumpăraţi miere cu arome la care nici nu v-aţi fi gândit.

Dacă această călătorie pe străduţele înguste din cetate şi aglomeraţia continuă nu v-au obosit, puteţi încheia ziua pe Bulevardul Hassan al doilea. După înserat, vă aşteaptă o explozie de lumină şi culoare. Înţesat cu zeci de cafenele, acest bulevard pare a fi locul în care se relaxează toţi locuitorii la sfârşitul zilei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri