Măștile hiper-realiste, mai bune și mai ieftine. Unu din cinci oameni a avut probleme să le identifice

Data publicării:
masti-hiper-realiste
Foto: captură YouTube/Great Big Story

Măștile care imită până la cel mai mic detaliu fețele umane sunt tot mai greu de deosebit de chipurile reale: o persoană din cinci nu poate face diferența. Este rezultatul unui studiu realizat de oameni de știință din Marea Britanie și Japonia. O mască hiper-realistă costă între 500 și 1.000 de dolari, iar experții se tem că, pe măsură ce acestea se vor ieftini, vor fi folosite tot mai des pentru comiterea de activități criminale.

Măștile realiste folosite prima dată în filme sunt acum pe Internet, la îndemâna oricui, la prețuri accesibile. Acestea le permit purtătorilor să-și schimbe aspectul, inclusiv vârsta și sexul, în doar câteva secunde.

- Puteți vedea că încerc să-mi ascund identitatea cu o mască ca aceasta sau chiar cu una cu aceasta. Dar, cu o mască suprarealistă din silicon nu e chiar atât de ușor de observat.

Măștile realiste sunt atât de bine făcute în prezent cu ajutorul tehnologiei avansate și a materialelor noi apărute încât, oamenii de multe ori nu le pot diferenția de chipurile originale.

Rob Jenkins, cercetător Universitatea York: „Le-am arătat oamenilor o imagine cu două chipuri, unul cu mască și altul fără, și le-am cerut să spună care poartă mască. S-a dovedit că nu a fost atât de ușor precum părea. În ziua de astăzi, cele mai bune măști sunt atât de reale încât oamenii nu pot face diferența cu certitudine.”

În ultimii ani, măștile hiper-realiste au fost folosite tot mai des pentru comiterea de infracțiuni, ceea ce a îngreunat munca polițiștilor.

Un caz celebru a fost cel al unor escroci care s-au dat drept fostul ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian. Ei au reușit să obțină de la persoane bogate 80 de milioane de euro în decursul a cinci ani, sub pretextul că banii vor fi folosiți pentru răscumpărarea ostaticilor francezi căzuți în mâinile grupărilor teroriste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri