MODĂ. Imprimeuri cu Cimitirul Vesel de la Săpânţa

Data publicării:
sapanta

O tânără creatoare a pus imaginaţia, îndrăzneala şi curajul la un loc şi-a croit până şi rochii de mireasă care te duc, mai degrabă, cu gândul la viaţa de apoi.

În decembrie 2012, publicația franceză "L'Express" a alcătuit un clasament al celor mai frumoase cimitire din lume. Pe primul loc s-a clasat, spre surprinderea unora, Cimitirul Vesel din Săpânța, și nu celebrul Pere Lachaise din Paris. Podiumul a fost completat de vechiul cimitir evreiesc din Praga.

Săpânța a stârnit pasiuni nu doar printre francezi: compozitorul irlandez Shaun Davey, îndrăgostit de Cimitirul Vesel, a transformat epitafurile de pe crucile maramureșene într-o suită muzicală.

Firește, nici românii n-au rămas insensibili la "fenomenul Săpânța". Unii se mulțumesc să viziteze cimitirul, să facă fotografii și să ia acasă suveniruri. Alții, însă, merg mai departe. Este cazul tânărului designer Lana Dumitru, care a conceput o întreagă colecție numită Săpânța.

„Mă inspiră foarte mult arta naivă și tot ce ține de tradițiile românești. Tema era asta, să fac ceva cu motive populare în continuare, pentru o colecție purtabilă, și am zis... Motive populare românești... artă naivă... Ce să fie? Și am zis Săpânța! Îmi plăcea atât de mult... Și eu, tot ce-mi place, pun pe haine”, a afirmat Lana Dumitru.

Lana Dumitru recunoaşte: este o mare consumatoare de folclor autentic. Poartă veșminte tradiționale și încearcă să promoveze valorile de altădată.

Pentru colecția Săpânța, totul a mers de la sine. Lana a ales imprimeurile cu uşurinţă.

Când îşi gândeşte creaţiile vestimentare, Lana ia totul ca pe un joc în care cel mai important este să se simtă bine. La fel de bine ca tinerele care îi poartă, apoi, hainele.

Câteodată, Lana este surprinsă de alegerile celor care îi cumpără produsele: ocaziile cu care aleg să poarte hainele cu imprimeuri de pe crucile din Săpânța sunt dintre cele mai neașteptate.

„Și eu am avut surprize, să se căsătorească fete în rochiile de la Săpânța. S-au căsătorit două fete cu rochii din colecția respectivă”, a mărturist designerul.

Cimitirul Vesel este doar una dintre „muzele” folclorice ale Lanei Dumitru. Anul trecut, un renumit producător de echipament sportiv și-a „revoluționat” unul dintre produse cu ajutorul designerului român. Un brand mondial a căpătat o reinterpretare cât se poate de românească.

„A fost, inițial, un concurs, anul trecut, care suna așa: să faci un design, un pattern, un print, orice vrei tu, culori... pentru jacheta lor T7, care e un model foarte vechi de jachetă. Challenge-ul era să pui ceva nou, deosebit, pe o jachetă internațională, care e purtată în toată lumea, de foarte mulți ani. M-am gândit să pun un motiv tradițional românesc, inspirat de un covor. E o asociere bună: local cu global. Așa s-a întâmplat”, a povestit Lana.

Lana Dumitru rămâne fidelă misiunii sale: ea continuă să facă pledoarie pentru folclorul românesc. Ca și până acum, cu multa dragoste și umor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri