Moda interbelică. Călătorie în Bucureştiul anilor '20

Data publicării:
interbelic

În anii 20, odată cu încheierea Primului Război Mondial, în societatea bucureşteană se produce un val de schimbări în industrie, în cultură, dar şi în modă. Muzica jazz, fumul dens de ţigarete din cafenelele de pe Calea Victoriei şi accesoriile extravagante ale doamnelor de la acea vreme sunt căutate şi astăzi de romantici. Niciun detaliu al vestimentaţiei nu era întâmplător spun creatorii hainelor retro.

„Femeia se eliberează ca o pasăre, își ia zborul. De aceea devin ținutele foarte vaporoase, foarte ușoare. O ajută să fie cât mai liberă. Era un simbol al femeii care câștigase independența și dreptul la vot”, explică Ramona Stanca-Vârtosu, artist vizual.

Renunţarea la corset, talia joasă a rochiei care era mai scurtă pentru a nu împiedica dansul, mănuşile şi perlele sunt doar câteva amintiri ale unei epoci deloc conservatoare.

„Ţinuta, păstrându-şi o superbă eleganţă a devenit mai firească, mai normală. Vorbim atât de ţinuta de gală pentru evenimente, cât şi de ţinuta de stradă”, detaliază fotograful Radu Igaszag.

„Cu siguranţă îmi plac foarte mult aceste accesorii şi nu aş avea nicio problemă să ies cu ele pe stradă sau într-o atmosferă obişnuită”, spune Raluca Dobrovolschi, organizatorul expoziţiei.

Nici bărbaţii nu au fost neglijaţi de curentul modei. Fracul era înlocuit de smokingul englezesc, cu revere de catifea.

În perioada anilor 20 cele mai importante accesorii pentru bărbaţii care se plimbau pe Calea Victoriei erau jobenul şi bastonul. Dar înainte de toate, cel mai mult contau bunele maniere.

Emanciparea femeilor, limba franceză vorbită de bucureştenii care se visau pe malurile Senei, arhitectura eclectică a unui oraş în plină dezvoltare făceau din capitala interbelică un loc unic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri