Moștenirea lui Sergiu Nicolaescu. Replici celebre care au intrat în limbajul comun

Data publicării:
05012013 20mostenire 20nicolaescu-42123

Românii îşi aduc aminte şi acum de replicile personajelor însufleţite de Sergiu Nicolaescu, iar artiştii spun că filmele sale au fost baza pe care regizorii contemporani şi-au aşezat munca.

În „Mircea”, vorbea despre pământul patriei. În realitate, moştenirea sa sunt filmele, cu care generaţii la rând au crescut.

„Un fleac, m-au ciuruit!”

Replica lui Miclovan, comisarul întruchipat de Sergiu Nicolaescu, a intrat în folclor. A fost parafrazată până şi de Traian Băsescu, când a câştigat alegerile din 2009. Lăscărică şi Semaca au intrat de asemenea în istorie cu replicile gândite de Titus Popovici şi spuse de actorii dirijaţi de Nicolaescu. „Cu mâinile curate” era doar primul dintr-o serie de filme poliţiste.

La fel de importante în viaţa regizorului au fost filmele istorice. A realizat „Dacii”, „Columna”, „Mihai Viteazul”.

Nutrageţi,dom'Semaca!”

Pentru „Mihai Viteazul” l-a ales pe Amza Pellea ca actor principal, care jucase până atunci numai roluri negative. L-a ales pentru că semăna cel mai bine cu domnitorul, însă Amza l-a surprins cu seriozitatea şi talentul său.

„L-am ales pe Amza crezând în el, dar Amza mi-a depășit așteptările”, spunea regizorul într-un interviu.

„Ringul”, „Osânda”, „Mihai Viteazul”, „Duelul”, „Capcana mercenarilor” au fost nominalizate pentru premii internaţionale în timpul comunismului. În toată carieră sa cinematografică nu a obţinut, însă, niciun premiu în afara graniţelor. Pe de altă parte, a realizat coproducţii cu regizori germani şi francezi. Iar filmul „Dacii” a avut momentul său de glorie într-un cinematograf de pe Champs Elysees.

Nu-mi place când stai cu ochii închiși. Bunule, tu ești nemuritor?”

Sergiu Nicolaescu povestea că, în filmele sale, nu a făcut altceva decât să reediteze jocurile copilăriei. Îi plăcea să vorbească despre figuranţii din filmele de război ca despre soldăţeii de plumb pe care îi avea în casă.

Eu nu am făcut altceva în filmele mele decât același lucru: să conduc armate, să dau ordine și să îmi imaginez ceea ce au însemnat bătăliile respective”, povestea Sergiu Nicolaescu.

În faţa camerelor, Sergiu Nicolaescu a interpretat 35 de roluri, de la comisarul Moldovan, până la Mircea cel Bătrân sau Carol I.

„Ce-mi ceri, domnule Urecheanu, să-mi încalc cuvântul și principiile în care am crezut o viață?”

A jucat un rol important şi în revoluţia din '89. Iar după căderea regimului, a scris mai multe cărţi pe această temă. Au fost voci care l-au înfierat şi l-au descris ca pe un apropiat al regimului ceauşist. Unii l-au acuzat chiar de colaborare cu Securitatea, dar Sergiu Nicolaescu a negat mereu.

Sergiu Nicolaescu a avut cinci mandate de senator, între 1990 şi 2012. În legislatura trecută a fost preşedintele Comisiei de Cultură. Pentru actualul Parlament nu a mai vrut să candideze, pentru că, spunea el, îşi simţea sfârşitul.

Mai am puțin de trăit și mi-am dorit să termin în profesia mea. Pentru acest lucru n-am mai participat la alegeri”, spune el în urmă cu puțin timp.

Cu alte cuvinte, Sergiu Nicolaescu a dorit să rămână în aminitirea românilor nu ca politician, ci ca om de film.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri