Sari la conținut

Moştenirea regală de la Marea Neagră

România a păşit independentă în secolul al nouăsprezecelea, dar... săracă, ancorată în noroaie şi tabieturi rudimentare. Spre norocul ei, primii monarhi care i-au purtat coroana, au preferat oţelul în locul aurului şi... inginerii constructori, în locul sindrofiilor cu lăutari. A fost reţeta care i-a adus proaspetei ţări... căi ferate, poduri, instituţii şi... un port modern, la Marea Neagră. O investiţie dirijată de Casa Regală, în jurul căreia s-a conturat, rapid, prima staţiune de bonton a litoralului românesc.

Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa: Mamaia a început să funcţioneze ca staţiune balneoclimaterică abia la începutul secolului trecut, în momentul când a început dezvoltarea portului. Anghel Saligny are ideea extraordinară a dezvoltării oraşului către nord, către Mamaia!

Este momentul când, alături de Palatul Regal din Constanţa şi alte edificii de stat, Regele Carol I girează amenajarea vilei regale din port: o modestă căsuţă din lemn şi temelie din piatră, cu prispă şi odăi strâmte, visată îndelung de Regina Elisabeta.

Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa: În anul 1911 se dă în folosinţă această căsuţă vapor, de o modestie extraordinară, de o modestie cu care greu o putem asocia noi, acum, unei case regale. Dar care era reală!

Vila din port a fost... locul unde Regina Elisabeta şi-a scris câteva dintre operele publicate sub pseudonimul Carmen Silva. A fost... locul vizitat de familia imperială a Ţarului Nicolae al II-lea şi de multe alte capete încoronate ale Europei. În mod special însă, a fost casa cu blazon, din sufletul reginei, pe terasa căreia admira marea, ore-n şir, savura ceaiul şi... saluta marinarii.

Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa: Reginei Elisabeta îi plăceau oamenii şi le ura „drum bun” sau „bine aţi venit”, după caz! Era o siluetă obişnuită, în hainele ei lungi şi albe. Şi era extrem de îndrăgită!

După moartea Regelui Carol I, coroana de oţel a României ajunge la Ferdinand I. Noul rege împreună cu Regina Maria continuă modernizarea litoralului. Pasionată de literatură şi de mare, la fel ca Elisabeta, Maria adoptă vila din port, o renovează după propria-i filosofie şi o denumeşte... „Cuibul Reginei”. În anul 1927 însă, căsuţa din lemn... a ars.

În anii '28, '29 a fost reconstruită aşa cum o vedeţi, cu materiale ignifuge, cu cărămidă şi beton. Din nefericire, însă, nu a mai rămas decât acea porţiune: studioul modern, camera regelui, urmau băile, camera reginei şi salonul de recepţie!

În pofida vistieriei sărace, grav afectată de Primul Război Mondial, proiectul de modernizare a litoralului se extinde şi pe plajele din Mamaia. Industriaşi, aristocraţi, arhitecţi respectaţi şi peisagişti faimoşi se implică în diverse construcţii şi amenajări turistice! Administraţia Constanţei donează Casei Regale aproape 35 de mii de metri pătraţi în Mamaia, iar Regina Maria ridică pe acel loc... perla Coroanei, de la Marea Neagră!

Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa: Regina Maria avea idei originale şi foarte personale, mai ales, spre ceea ce înseamnă o reşedinţă regală, un castel, o ambianţă!

Graţie investiţiilor, a prezenţei familiei regale şi-a musafirilor de rang înalt care încep să viziteze palatul, Mamaia se transformă, încet, dar sigur, în... varianta românească a rivierei englezeşti, de la Brighton. Un loc şic şi de... bonton, cu „scoici trandafirii ca nişte petale de flori aruncate de zâne”.

Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa: Dezvoltarea Mamaiei a fost legată de Casa Regală şi mai ales de Regina Maria!

După naţionalizarea din anul 1948, comuniştii au şters urmele monarhiei, dar... n-au distrus palatul de la Mamaia! L-au îngrijit şi l-au folosit pentru îmbunătăţirea imaginii litoralului! Din anii 60 şi până în 1989, fosta reşedinţă regală de vară a fost pusă la dispoziţia turiştilor străini!

Valentin Coman, Preşedintele Asociaţiei pentru Cultură, Jurnalism şi Comunicare Constanţa: Aici veneau numai turiştii străini. Nu se putea intra! Românii nu prea aveau acces. De altfel, Club Castel arată locul de unde începea Mamaia străinilor

După 1990, proaspătul stat democrat s-a lepădat de urmaşii Casei Regale, dar... şi de povestea palatului de la Mamaia! În anul 2003, sub umbrela privatizărilor menite să înflorească România, mândria Reginei Maria, de la malul mării, a fost vândută cu... 700 de mii de lei! Un preţ echivalent, atunci, cu... un apartament modest, în Constanţa!

Valentin Coman, Preşedintele Asociaţiei pentru Cultură, Jurnalism şi Comunicare Constanţa: A avut loc o vânzare, ca multe alte vânzări care s-au făcut în primii ani de după revoluţie. Am spune noi, cu cântec. Pentru că preţul la care s-a făcut această vânzare, nu poate să justifice o achiziţie a unui monument. Pentru că avem de a face nu cu o clădire oarecare, ci cu un monument istoric.

Noii proprietari au ignorat statutul de monument istoric al clădirii! Au trecut-o în acte, de la unul la altul, au înregistrat-o în documentele unor societăţi româneşti sau în diverse paradisuri fiscale. Au exploatat-o şi... au distrus-o!

Valentin Coman, Preşedintele Asociaţiei pentru Cultură, Jurnalism şi Comunicare Constanţa: De la această distanţă nu putem să vedem şi interiorul clădirii. Afectat de un incendiu, părăsit şi arătând aşa cum arată o clădire părăsită.

Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa: Visele nu se păstrează întotdeauna la parametrii la care ni le-am dori noi. Cauzele sunt multiple şi ele ţin de ceea ce se întâmplă astăzi în România! Din păcate! A fost însă casa unui vis frumos! Aşa a fost concepută!

Destinul sumbru al privatizărilor păguboase a lovit şi cocheta vilă construită de regină lângă palatul donat, între timp, principesei Elena! Devenită reşedinţa oficială a reginei Maria, la Constanţa, casa a funcţionat ani mulţi ca braserie de vară, cu terasă. Acum are zăvor pe poartă şi găuri în gard, este mizeră şi folosită ca adăpost pentru... oamenii străzii.

Florin Anghel, istoric: În zilele noastre, doar pe aici se mai poate intra în reşedinţa Reginei Maria, de la Mamaia. O construcţie tipic marină, fără etaj, cu elemente care ne amintesc de viitoarea construcţie, de la Balcic, Tenha Juvah, palatul celebru de pe malul Mării Negre. Cu un minaret nefinalizat, cu câteva încăperi în care regina locuia şi, de asemenea, în care primea oaspeţi

Din minaretul amenajat ca omagiu închinat culturii musulmane din Dobrogea, regina şi musafirii săi admirau marea şi splendidele grădinile care dominau, cândva, peisajul dintre ţărm şi prispă. Dar povestea aceasta romantică, despre eleganţă şi respect... a pierit.

Florin Anghel, istoric: Nu se mai păstrează nimic din ceea ce era odinioară, din feronerie, din lemnărie, din mobilier. Nici măcar din împărţirea propriu-zisă a locuinţei! Această clădire a fost ani în şir un club, un restaurant, de, cred, mai bine de un deceniu este părăsită.

Ca o ironie a sorţii, în celebrul său testament, Regina Maria scrie: "Am înfrumuseţat acele locuri unde mi-a fost dat să trăiesc. Dacă toate cele frumoase îţi vor aminti de mine, atunci voi fi îndeplin răsplătită de dragostea ce ţi-am dăruit-o, fiindcă frumosul mi-a fost un crez". Raportate la prezent, cuvintele accentuează tristeţea locului.

Valentin Coman, Preşedintele Asociaţiei pentru Cultură, Jurnalism şi Comunicare Constanţa: E trist că reuşim să ne batem joc de moşteniri excepţionale, nu doar istorice, culturale şi că ne uităm peste gard, la alţii, care au grijă de monumente

Florin Anghel, istoric: Aici, Regina Maria îşi primea oaspeţi! Oaspeţi de seamă, care însemnau capetele încoronate ale Europei, miniştrii, oameni importanţi în statul român, militari. De asemenea, Regina Maria aici obişnuia să-şi petreacă clipele de singurătate în care îşi scria lucrările. Multe dintre povestirile ei sunt scrise pe această terasă a casei din Mamaia

Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa: Toate capetele încoronate ale Europei erau în relaţie de rudenie cu această minunată Regină a României!

La câţiva paşi distanţă de casă şi de palat, tronează o altă bucată din povestea reginei: vila prinţului Barbu Ştirbey, aristocratul despre care s-a şoptit şi s-a scris, deseori, că ar fi fost... marea dragoste secretă a popularei suverane. Şi această clădire are minaret, precum casa reginei, dar la fel ca majoritatea construcţiilor constănţene, cu amprentă monarhală, nu se află la dispoziţia turiştilor! Este evaluată la 450 de mii de euro şi... îşi aşteaptă noi proprietari. Ciudat sau nu, vila prinţului are, mai mereu, în faţa porţii... kitch plastifiat, gândit de promotorii noului litoral, pentru popularizarea staţiunii Mamaia!

Valentin Coman, Preşedintele Asociaţiei pentru Cultură, Jurnalism şi Comunicare Constanţa: Turismul nu mai este în ziua de astăzi ceea ce era în anii 70: un prosop pe plajă! Turismul este şi poveste! Dacă nu vinzi o poveste, atunci turiştii vor găsi oriunde un loc să-şi pună un prosop.

Poveştile litoralului românesc s-au înecat într-un amalgam de nepăsare şi igrasie! Birocraţia i-a transformat luminile în umbre şi chinta royală a celebrului cazino, de pe faleză, într-o cacealma... balcanică. Dar cum însăşi regina inimilor spunea... „nimeni nu e judecat pe drept cât trăieşte: abia după moarte este pomenit sau dat uitării”.