Mozaic religios în familia regală. Monarhii României au fost catolici și protestanți, urmașii au fost ortodocși

Data publicării:
30032013-2013-03-31-21h41m46s252
 

După abdicarea forţată a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, divanurile ad-hoc au hotărât să încredinţeze tronul ţării unui principe străin. Napoleon al III-lea împreună cu Ion Bălăceanu au căzut de acord asupra lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen, în mai 1866. Un episod evocat acum de urmaşul diplomatului român din secolul al XIX-lea.

„A venit ca un principe catolic într-o ţară ortodoxă, ceea ce a creat o problemă, a creat o problemă pentru că toate instituţiile ţării la noi erau pregnate de ortodoxie tradiţională, Mitropolitul ţării era ortodox, iar Regele Carol I a înţeles acest lucru şi s-a adaptat la ceremonialele religioase”, a explicat Constantin Bălăceanu-Stolnici.

În 1869, Carol s-a căsătorit cu principesa germană Elisabeta de Wied, dintr-o familie protestantă. A fost nevoie de acordul Vaticanului pentru oficierea căsătoriei, deoarece monarhul era catolic. În cele din urmă, uniunea a fost binecuvîntată de trei biserici: catolică, protestantă şi ortodoxă.

„Căsătoria Regelui Carol I cu Regina Elisabeta a fost oficiată în Germania, fiind o ceremonie catolică, dar şi o scurtă ceremonie protestantă. La acel moment Papa nu a fost de acord, dar nu au existat urmări în acest sens. La sosirea în ţară a existat şi o binecuvântare a Bisericii Ortodoxe”, a spus Sandra Gătejeanu, director de Protocol al Casei Regale.

Anul 1870 îi aducea cuplului regal un copil.

„Ei au avut o fiică, Maria, pe care au botezat-o în religia ortodoxă, ceea ce a determinat o reacţie destul de violentă din Partea Sfântului Scaun, care a decis la un moment dat excomunicarea Regelui Carol I”, a subliniat Constantin Bălăceanu- Stolnici.

Fata s-a stins însă pe când avea 4 ani. În lipsa unui succesor, România a mai întronat un principe catolic, pe Ferdinand, nepotul de frate al Regelui Carol I. Ferdinand a urcat pe tron în 1914 şi s-a căsătorit cu Maria de Edinburgh, nepoata Reginei Angliei și a Țarului Rusiei. Cununia a avut loc tot în Germania şi a fost oficiată atât în rit catolic, cât și anglican. Cuplul regal a avut şase urmaşi, toţi botezaţi în cultul majoritar al românilor.

Atunci când Regele Ferdinand şi-a botezat primul moştenitor în religia ortodoxă, aşa cum prevedea Constituţia României, Biserica Catolică l-a excomunicat, asta însemna că el nu mai putea fi împărtăşit şi nici nu beneficia de servicii religioase la înmormântare.

„A fost o mare suferinţă pentru Ferdinand, pentru că timp de 25 de ani diplomaţia română a purtat discuţii cu Vaticanul pentru a se reveni asupra acestei hotărâri”, a explicat Ştefania Ciubotaru, muzeograf.

„Acest lucru s-a întâmplat însă cu două luni înainte de moartea Regelui Ferdinand, când Papa Pius al XI-lea a luat hotărârea de a trimite un prelat la Bucureşti pentru a-i aduce iertarea Regelui Ferdinand”, a adăugat ea.

După ce fost reprimit în sânul Bisericii catolice, regele şi-a regăsit liniştea. În noaptea de 19 iulie 1927, monarhul s-a stins din viaţă, înainte de sosirea preotului. Ceremoniile funerare au fost organizate la Sinaia, București și Curtea de Argeș, după ritul ortodox.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri