Sari la conținut

Muzica electronică readuce la viață Castelul Banffy

Muzica electronică readuce la viaţă Castelul Banffy. 80 de mii de tineri au plătit, anul acesta, bilete pentru a participa la festivalul Electric Castle, iar o parte din bani vor ajunge în bugetul de restaurare a monumentului.

„Am legat un parteneriat prin care noi susţinem restaurarea castelului. Anul trecut am donat 2% din încasări”, spune Andi Vanca, organizator al festivalului.

Restaurarea este dificilă, deoarece castelul este într-o stare avansată de degradare. Construit în anii 1700, după modelul palatelor Schonbrunn şi Versailles, Castelul Banffy a ajuns o ruină. Totul a început în 1944, când implicarea lui Miklos Banffy, ultimul proprietar al domeniului din comuna Bonţida, în negocierile pentru pace din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au stârnit furia trupelor germane.

„Trupele au venit, au distrus castelul, i-au dat foc şi a fost foarte afectat în ceea ce priveşte structura centrală şi acoperiş”, explică David Baxter, directorul fundației Transilvania Trust.

În anul 2000, complexul a fost inclus pe lista celor 100 cele mai periclitate situri din lume. În acel moment, o fundaţie din Marea Britanie a demarat un amplu proces de restaurare.

„Am început cu clădirea bucătăriei, cu turnul bucătăriei în 2001. (...) Anul trecut a fost un an important pentru noi, pentru că am reuşit să acoperim în sfârşit clădirea principală”, spune David Baxter.

Fondurile se găsesc însă greu. Numai pentru clădirea principală sunt necesare şapte-opt milioane de euro. În ultimii 15 ani au contribuit la bugetul de reparaţii şi prinţul Charles al Marii Britanii şi principesa Margareta.