Sari la conținut

„Nebuloasa purpurie”. Omagiile aduse cântărețului Prince în întreaga lume

 

Foto: Gulliver/Getty Images

În timp ce autoritățile încearcă să lămurească împrejurările în care a murit artistul, într-un lift din reședința sa din Minnesota, clădiri și site-uri web adoptă culoarea fetiș a cântărețului, purpuriu. Personalități — de la Barack Obama la Madonna sau Mick Jagger—, mulți anonimi, dar și NASA, care a scris pe Twitter despre "o nebuloasă purpurie", și-au exprimat tristețea și emoția la anunțarea morții celui căruia i se spunea "the kid of Minneapolis".

În orașul său natal, mii de fani s-au adunat să danseze în clubul unde Prince a înregistrat versiunea filmată a "Purple Rain", albumul care l-a consacrat în 1984, și petreceri spontane în memoria sa au fost consemnate pe străzile orașului New York, ca cea din fața reședinței regizorului Spike Lee. Un pod din Minneapolis a fost luminat în purpuriu, iar revista New Yorker are pe prima pagină a ediției de luni o ploaie de picături de culoarea lavandei pe fond violet, scrie Agerpres.

"Confirm cu profundă tristețe că legendarul interpret Prince Rogers Nelson a murit la reședința sa Paisley Park în această dimineață", a anunțat joi purtătoarea sa de cuvânt, Yvette Noel-Schure. Construit în apropiere de Minneapolis după imensul succes al piesei "Purple Rain", Paisley Park a devenit centrul său de creație, cu studiouri, sală de concert și încăpere sigură pentru înregistrările originale.

În ultimii ani, cântărețul rebel, care urca pe scenă când pe jumătate gol, când în costume strălucitoare și cămăși cu jabou, a încercat să pună capăt speculei cu bilete pentru concertele sale anunțându-și spectacolele cu câteva ore înainte.

"Lumea a pierdut astăzi o icoană creatoare", a spus președintele Barack Obama, care l-a invitat anul trecut pe Prince să cânte la Casa Albă. "Nu l-am cunoscut pe Mozart, nu i-am întâlnit niciodată pe Duke Ellington sau Charlie Parker și nici pe Elvis Presley. Dar l-am cunoscut pe Prince", a spus la rândul său solistul grupului U2, Bono.

Printre zecile de staruri care s-au manifestat pe rețelele de socializare s-a numărat și actorul Will Smith, care scrie că a vorbit cu Prince în seara dinaintea morții sale, numindu-l pe cântăreț "un minunat poet" de "inpirație autentică".

"Sunt mândru că am petrecut Anul Nou cu el", a scris pe Twitter și fostul membru al formației Beatles Paul McCartney. "Părea să se simtă bine și și-a cântat cu brio muzica funk", a adăugat el.

Câștigător a șapte premii Grammy și al unui Oscar pentru muzica din "Purple Rain", album adaptat într-un film semi-autobiografic, Prince anunțase luna trecută că își va publica memoriile.